Universitatea București nu e de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice. Poziţia lui Iohannis

Universitatea din București și-a exprimat dezacordul față de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite deținătorilor unui titlu științific să renunțe la el printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că niciodată nu a fost de acord că trebuie adoptat un act normativ pentru o persoană.
Iulian Tudor
07 ian. 2015, 12:36
Universitatea București nu e de acord cu OUG privind renunțarea la titlurile științifice. Poziţia lui Iohannis

„În acest sens, Universitatea din București urmează să se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atribuțiile ce îi sunt conferite, poate sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor. În mod evident, în cazul în speță a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a țării, care precizează fără echivoc că „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența din cuprinsul acestora””, susțin reprezentanții UB, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției, scrie Agerpres.

Totodată, Universitatea din București susține că urmează să se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educației naționale prin introducerea art. 71.

În opinia conducerii Universităţii din Bucureşti, posibilitatea renunțării de către deținător la un titlu științific va genera un precedent ce aruncă „în derizoriu” procesul educațional și promovează un comportament „iresponsabil și lipsit de etică” față de studiile universitare, 

„Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educația superioară prin alternativa ca deținătorul unui titlu științific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituțional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane și financiare. Universitatea din București consideră că această prevedere a ordonanței de urgență creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităților, Consiliul Național de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea științifică. În plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării”, susține conducerea UB.

Reprezentanții Universității din București și-au exprimat „surprinderea” privind faptul că universitățile nu au fost consultate în privința elaborării acestei ordonanțe de urgență.

„Pe această cale, Universitatea din București își reafirmă dorința de a contribui, nu numai prin activitatea specifică, ci și prin nivelul înalt de expertiză și de calificare academică de care dispune, la conturarea unor politici publice care să servească creșterii calitative a educației în România. Considerăm nedemocratice și dăunătoare sistemului de învățământ modificările masive și repetate ale Legii Educației Naționale, lege organică, prin Ordonanțe de Urgență, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse și fără consultarea prealabilă a instituțiilor marcante de învățământ, cum este Universitatea din București”, se arată în comunicatul de presă.

Comunicatul este semnat de rectorul UB, Mircea Dumitru, și de președintele Senatului UB, Gheorghe Vlad Nistor.

REACŢIA LUI KLAUS IOHANNIS

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că despre ordonanța de urgență cu privire la renunțarea la titlurile academice se poate povesti foarte mult și că niciodată nu a fost de acord că trebuie adoptat un act normativ pentru o persoană.

„Despre ordonanță se poate povesti foarte mult. Niciodată nu am fost de acord că trebuie să dăm acte normative pentru o persoană”, a declarat Iohannis la Adevărul Live.

Întrebat dacă va promulga actul normativ, el a răspuns că atunci când îl va primi va delibera și va lua o decizie.

„Nu este treaba președintelui să trimită puncte de vedere primului-ministru. Nu este treaba președintelui să dea comentarii pe ordonanțe decât atunci când ajung la promulgare”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că nu este treaba șefului statului să comenteze tot, întrebat cu privire la această ordonanță.

„Cu siguranță nu o să dau replici prin media, cum nu este treaba președintelui să comenteze absolut tot ce se întâmplă în țară la televizor. Asta nu înseamnă că președintele nu trebuie să aibă o părere. Trebuie să aibă o părere și totuși, președintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot. Președintele nu trebuie să fie un analist sau un comentator politic. Președintele trebuie să dea mesaje în zone importante, trebuie să dea mesaje de încurajare care îi fac pe oameni să-și dorească să rezolve ceva, nu să se distreze”, a susținut președintele Iohannis.

El a precizat că șeful statului trebuie să aibă o atitudine foarte fermă atunci când se impune.

„Un arbitru trebuie să arbitreze atunci când este cazul”, a indicat Iohannis.

Guvernul a modificat la sfârșitul anului 2014, printr-o ordonanță de urgență, Legea educației naționale, stabilind printre altele și cadrul legal care reglementează regimul titlurilor științifice.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Cele mai fericite orașe din Europa. Topul locurilor de vis
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele