Unt sau margarină: pe care să incluzi în alimentaţia ta

Nu puține sunt sortimetele de unt și de margarină pe care le găsești pe rafturile magazinelor, de unde și dificultatea de a alege cel mai sănătos produs pentru tine și familia ta.
Romania TV
06 iul. 2018, 09:48
Unt sau margarină: pe care să incluzi în alimentaţia ta

Studiile sunt cele care pot da un răspuns cel mai aproape de adevăr. Pe vremuri, oamenii consumau unt proaspăt, preparat din lapte nepasteurizat. Cel mai sănătos unt era considerat cel de capră, animalul care nu face cancer.

Ce spun specialiștii

De-a lungul vremii, o serie de studii au tot încercat să prevină populația cu privire la pericolele consumului de unt sau de margarină. Un studiu recent despre cât de bune sunt grăsimile saturate, găsite și în unt, a fost făcut de Journal of the American College of Cardiology. Acest studiu, care vizează și consumul de unt poate da anumite răspunsuri.

Studiul a fost efectuat pe o durată de trei decenii în care participanții, 85 de mii de femei și 43 de mii de bărbați, au fost evaluați la fiecare patru ani pentru a vedea cum s-au schimbat obișnuințele alimentare și bolile apărute în urma acestora. Toți participanții la studiu erau sănătoși atunci când au început.

Rezultatele studiului au arătat că atunci când participanții au înlocuit 5% din grăsimile saturate cu grăsimi polinesaturate, precum cele din nuci, riscul de a dezvolta boli de inimă a scăzut cu 25%. Iar atunci când au înlocuit tot 5% din grăsimile saturate cu grăsimi mononesaturate, găsite în nuci sau ulei de măsline, riscul scădea cu 15%.

Ce să alegi – unt sau margarină?

Pe scurt, ceea ce oamenii de știință de la Harvard au descoperit este faptul că tot ceea ce mănânci, în loc de grăsimi saturate, care se găsesc în lapte, brânză, carne și unt, contează la fel de mult pentru inima ta ca și cantitatea de grăsimi saturate din dieta ta obișnuită. Așadar, sănătatea depinde de alimentația de zi cu zi și de echilibrul pe care un om trebuie să îl mențină pentru a evita îmbolnăvirea.

Mai mult decât atât, unele studii au susținut faptul că majoritatea grăsimilor saturate sunt neutre, dar cele găsite în untul de cocos și cel de cacao sunt chiar benefice pentru sănătatea omului. În ceea ce privește consumul de unt în favoarea celui de margarină, atâta vreme cât consumi unt din lapte nepasteurizat, care conține grăsimi digerabile, este mult mai sănătos decât margarina, care conține grăsimi foarte greu digerabile pentru organism.

Untul conține multe vitamine foarte importante pentru sănătatea noastră, vitamine ca A, E și K2. Vitamina K2 este foarte importantă pentru sănătate, consumul scăzut al acestei vitamine a fost asociat cu boli cardiovasculare, boli de oase și chiar cancer.

Untul este o sursă importantă de vitamina D și iod, fiind foarte bun în zonele de munte, unde nu există alte surse de iod. În plus, este bun și pentru digestie, sănătatea creierului și a sistemului nervos, protejează împotriva artritei degenerative și scade riscul de obezitate. Untul poate fi un aliment foarte sănătos, doar dacă este prelucrat din lapte nepasteurizat, de la animale netratate cu hormoni sau antibiotice.

Consumul de unt: care sunt recomandările

Unii medici au vorbit despre efectele dezastruoase ale consumului de lactate de la animale tratate cu hormoni și antibiotice, în special asupra femeilor. Pasteurizarea laptelui distruge enzimele naturale necesare pentru digerarea proteinelor din produsele lactate. Neexistând aceste enzime, excesul de lactate se descompune în traiectul digestiv, încărcând intestinele cu un sediment vâscos ce poate trece în sânge.

În final, organismul se străduiește să elimine produsele de putrefacție prin piele și plămâni sau formează un mucus în interior ce dă naștere la infecții. Așa se explică vindecările rapide ale unor cazuri de astm, acnee, infecții la urechi, doar prin eliminarea produselor lactate din alimentație.

Află tot ce trebuie să știi despre margarină AICI. 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
Playtech.ro
Teren agricol moștenit fără succesiune: ce riscuri există dacă nu faci actele la timp
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
S-au mărit indemnizațiile pentru românii cu venituri mici! Vești bune de la stat în 2025
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele