Unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă este un extremist de dreapta australian. S-a filmat în timpul ce ataca la una dintre moschei

Una din cele patru persoane reţinute în Noua Zeelandă după atacurile armate de la două moschei din oraşul Christchurch este australian, a anunţat vineri premierul australian Scott Morrison, relatează Reuters, AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
15 mart. 2019, 06:39
Unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă este un extremist de dreapta australian. S-a filmat în timpul ce ataca la una dintre moschei

Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului, conform presei locale.

Atacatorul s-a identificat ca fiind „Brenton Tarrant” – un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

El a început să transmită live în timp ce mergea către moscheea Al Noor Mosque. În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină.

El a luat arma şi a intrat în moschee, iar prima victimă  fost împuşcată chiar la uşă, conform New Zealand Herald. Bărbatul avea asupra sa cel puţin o armă automată şi mi multe rezerve de munţie.

„Pot confirma că am fost informat că o persoană dusă în arest este un cetăţean născut australian”, a declarat el presei la Sydney.

„Ca membri ai aceleiaşi familii cu verii noştri din Noua Zeelandă astăzi, suntem în doliu, suntem şocaţi, suntem scandalizaţi. Condamnăm cu fermitate atacul care a fost comis astăzi de un terorist violent de extremă-dreapta”, a adăugat el.

Presa din Noua Zeelandă a relatat că 40 de persoane au fost ucise în atacuri. 

Atacurile s-au produs asupra a două moschei pline de lume din oraşul Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, conform poliţiei, care a anunţat că a arestat patru persoane – trei bărbaţi şi o femeie – şi că a dezamorsat mai multe dispozitive explozive improvizate.

Un atac a avut loc la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului, iar celălalt atac s-a produs la o moschee din suburbia Linwood.

Poliţia a refuzat să comenteze în legătură cu motivaţiile suspecţilor, însă un manifest care ar fi fost postat online de unul dintre atacatori ar sugera că ar fi vorba de un naţionalist alb.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a spus că este „una din cele mai întunecate” zile pentru ţara sa, recunoscută ca fiind un loc sigur.

„Este o violenţă fără precedent în Noua Zeelandă. Nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în Noua Zeelandă”, a spus Ardern. „Gândurile mele sunt la Christchurch”, a adăugat ea.

„Este clar că ce s-a întâmplat este un act de violenţă extraordinar şi fără precedent”, a mai afirmat ea. Victimele, probabil migranţi sau refugiaţi, „au ales să facă din Noua Zeelandă ţara lor şi este ţara lor. Ei sunt dintre noi. Persoanele care au comis aceste violenţe împotriva noastră nu sunt dintre noi”, a mai declarat ea.

Autorităţile neo-zeelandeze au recomandat moscheilor din toată ţara să rămână închise vineri, iar cetăţenilor să se abţină de la vizitarea acestor spaţii până la o notificare ulterioară.

Citeşte şi: Atacuri armate în două moschei din Noua Zeelandă: 40 oameni au murit, 20 sunt răniţi. 4 suspecţi au fost reţinuţi