Uraganul Dorian: Preşedintele Donald Trump a prezentat o hartă modificată, veche de o săptămână în care a inclus şi Alabama

Miercuri, la o întâlnire cu presa în Biroul Oval al Casei Albe, Trump a arătat o hartă cu previziuni meteorologice de săptămâna trecută, aparent modificată cu marker negru pentru a include Alabama în culoarul aşteptat al uraganului.

05 sept. 2019, 07:14
Uraganul Dorian: Preşedintele Donald Trump a prezentat o hartă modificată, veche de o săptămână în care a inclus şi Alabama

Preşedintele american Donald Trump nu renunţă la afirmaţia sa că uraganul Dorian urma să lovească statul Alabama şi a prezentat în acest sens o hartă modificată. „Se îndrepta spre Golf. Asta se anticipa iniţial”, a susţinut preşedintele în timp ce ţinea în faţa reporterilor harta din 29 august pe care se făcuseră schimbări evidente.

Adăugirile considerate de Reuters ciudate par să fi constituit o încercare a lui Trump de a-şi justifica greşeala comisă duminică, într-un mesaj pe Twitter în care susţinea că „pe lângă Florida, vor fi foarte probabil lovite (mult) mai puternic decât se aştepta Carolina de Sud, Carolina de Nord, Georgia şi Alabama”, potrvit Agerpres.

După câteva minute de la alerta falsă din partea preşedintelui, biroul Serviciului Meteorologic Naţional din Birmingham, statul Alabama, a anunţat, tot prin Twitter, că „Alabama NU va fi deloc afectată de #Dorian. Repetăm, niciun impact al Uraganului #Dorian nu va fi resimţit nicăieri în Alabama. Sistemul va rămâne mult prea departe spre est”.

Serviciul Meteorologic Naţional nu a furnizat nicio hartă sau prognoză conform cărora Dorian va lovi Alabama. Prima hartă oficială care sugerează asta este cea prezentată de Trump, cu modificările corespunzătoare mesajului său, potrivit Agerpres.

Întrebat de presă de ce a fost modificată harta, Trump a replicat: „Nu ştiu. Nu ştiu. Nu ştiu”. El şi-a repetat afirmaţia îndoielnică despre Alabama. „Ştiu că Alabama era în prognoza iniţială, au crezut că va primi o parte (din uragan – n. red.). Avem o hartă mai bună… în toate cazurile Alabama era lovită, dacă nu uşor, în unele cazuri destul de rău”, a susţinut el.

Nicio prognoză a Serviciul Meteorologic Naţional nu a afirmat aşa ceva de săptămâna trecută, când uraganul a început să se îndrepte către sud-estul Statelor Unite. Un purtător de cuvânt al serviciului şi unul al Casei Albe nu au răspuns miercuri solicitării de a comenta, potrivit Agerpres.

Miercuri, până târziu, Dorian a rămas în largul coastei de est a statului Florida, avansând spre nord, spre Carolina. Meteorologii apreciau că uraganul ar putea ajunge joi în Carolina de Sud.