Uraganul Matthew a ucis aproape 900 de oameni în Haiti. Zeci de mii de persoane nu mai au un acoperiş deasupra capului

Uraganul Matthew a ucis aproape 900 de oameni în Haiti și a lăsat zeci de mii de persoane fără adăpost, înainte de a ajunge pe coasta atlantică a Floridei, vineri, conform unui material publicat sâmbătă de Reuters.

08 oct. 2016, 08:33

Bilanțul victimelor din Haiti a ajuns vineri la cel puțin 877, pe măsură ce informațiile privind victimele din regiunile izolate de trecerea furtunii au putut fi centralizate de autorități. Uraganul a lovit Haiti marți, cu vânturi de până la 235 km/h și ploi torențiale. Aproximativ 61.500 de haitieni s-au refugiat în adăposturi. Cel puțin trei localități din regiunea de coastă de vest au anunțat fiecare zeci de victime. Primarul satului Chantal, din regiune, a anunțat moartea a 86 de persoane după ce copaci smulși din rădăcini de furtună s-au prăbușit peste case. Alte 20 de persoane din Chantal sunt date dispărute.

Statele Unite ale Americii au trimis vineri o navă militară de transport, USS Mesa Verde, cu 300 de soldați la bord, pentru a se alătura operațiunilor de asistență oferite populației după trecerea puternicului uragan Matthew de cei aproximativ 250 de militari și 9 elicoptere americane care se află deja în Haiti. Nava dispune de echipamente pentru îndepărtarea dărâmăturilor — elicoptere grele și buldozere — dar și de cisterne pentru a livra apă proaspătă pentru populație și de două blocuri operatorii pentru răniți, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Aproximativ 600.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în Florida din cauza uraganului Matthew

Alte două nave militare americane se află în zonă și pot interveni în caz de nevoie: portavionul USS George Washington și nava-spital USNS Comfort.

Matthew este cea mai puternică furtună care a lovit coasta de est a SUA după uraganul Sandy, din urmă cu patru ani. În fața pericolului reprezentat de uraganul Matthew, autoritățile americane au hotărât să declanșeze evacuări în masă de-a lungul zonelor de coastă din Florida și Georgia până în Carolina de Sud și de Nord.

Președintele american Barack Obama i-a îndemnat pe oameni să urmeze instrucțiunile pentru propria siguranță formulate de autorități. Bilanțul victimelor din Florida este de 4, conform Reuters.