Urgia albă pune stăpânire pe Europa! Ce este zăpada de bere și unde lovește

Iarna fără zăpadă este ca nunta fără lăutari. În ultimii ani ne-am obișnuit să avem parte de ierni fără neaua care îmbracă pământul într-o plapumă albă catifelată, însă, de curând, un fenomen extrem de ciudat a pus stăpânire pe Europa. Este vorba despre zăpada de bere.

13 ian. 2024, 16:52
Urgia albă pune stăpânire pe Europa! Ce este zăpada de bere și unde lovește
Urgia albă pune stăpânire pe Europa!

Ce este zăpada de bere și unde lovește. Acest fenomen a avut loc în Marea Britanie, dar și în unele țări din nordul Europei situate în apropierea zonelor industriale și se poate răspândi și în alte părți ale continentului, arată un studiu realizat de Julian Mayes.

Citește și Destinațiile cu zăpadă de sărbători. Se anunță o iarnă ca-n povești în aceste locuri din România

Ce este zăpada de bere și unde lovește

Studiul publicat în decembrie 2023 în “Royal Meteorological Society” arată faptul această zăpadă nu este una naturală, ci antropică. Potrivit specialistului, zăpada de bere este un fenomen meteorologic legat de activitatea umană, în special de activitatea industrială, care eliberează o gamă largă de gaze în atmosferă și provoacă căderi de zăpadă în avalul vântului.

Mai mult, deși în mod normal apare în condiții de umiditate anume, Julian Mayes spune că acest tip de zăpadă poate să cadă și în zilele secetoase, așa cum s-a întâmplat pe 23 ianuarie 2023 în comitatul Surrey, nu departe de Londra.

În plus, cercetătorul este de părere că presupusul viscol s-a produs din cauza concentrațiilor mari de poluare a aerului de origine industrială. Potrivit lui, astfel de evenimente pot să apară din cauza agregării particulelor de apă în suspensie și a particulelor mici de poluare.

De-a lungul timpului, studiile au arătat că acest fenomen poate fi declanșat de combinația dintre o atmosferă poluată, umiditate atmosferică ridicată și temperaturi foarte scăzute.

Un alt studiu despre zăpada antropică care se întinde pe patru ierni consecutive din 1999 până în 2003, realizat în Elveția arată că acest fenomen ”apare în mod regulat în condiții de gheață pe platoul populat elvețian, cu o medie de 4,5 zile”.

“De-a lungul anilor și deceniilor, au fost documentate multe alte cazuri de ninsori antropice, în special în centrul Elveției, dar și în Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța, România, Marea Britanie și chiar Irlanda. La München (Germania), zăpada antropică este cunoscută colocvial sub denumirea de bierschnee, “zăpadă de bere”, datorită numeroaselor fabrici de bere aflate în vecinătatea orașului, în timp ce în Freiburg (Germania) se numește Rhodiaschnee, după Rhodia GmbH, o companie de producție a materialelor plastice din oraș”, explică Eduardo Graham, autorul studiului publicat în “Royal Meteorological Society” .

Citește și Iarna își intră în drepturi. În mai multe zone din țară stratul de zăpadă măsoară deja 50 de centimetri și poate să ajungă și la un metru și jumătate