VIDEO Urmaşul lui Pablo Escobar. Cum trăia un temut interlop în detenţie: îşi făcuse apartament din două celule, creştea cocoşi pentru lupte şi peşti într-un bazin

Penitenciarele din Ecuador sunt controlate de mult timp de deţinuţii cei mai periculoşi, iar în ultimele luni aceştia au preluat total puterea, gardienii nemaiavând nicio putere. Armata a fost nevoită să intervină, în încercarea de a prelua înapoi controlul asupra închisorilor, iar ceea ce au găsit depăşeşte orice imaginaţie.

22 feb. 2024, 18:53
VIDEO Urmaşul lui Pablo Escobar. Cum trăia un temut interlop în detenţie: îşi făcuse apartament din două celule, creştea cocoşi pentru lupte şi peşti într-un bazin

Militarii au găsit dovezi că mafioții din Ecuador trăiesc regește după gratii. De exemplu, șeful unei importante grupări era cazat într-un adevărat apartament. Mai mult, creștea cocoși de lupte și avea un bazin privat, ca să se bucure de pește proaspăt la masă.

Televiziunile din Ecuador au transmis, în ultimele săptămâni, aproape zilnic știri despre operațiunile de securitate din cele 35 de închisori din țară. Șeful statului a trimis armata în centrele de detenție să impună ordinea și să le elibereze de sub influența clanurilor de traficanți de droguri, care le controlează aproape în totalitate, potrivit CNN.

„Nu au uniforme de deținuți. Poartă haine personale”, au spus reprezentanţii forţelor armate.

Militarii au găsit înăuntru apartamente de lux create special pentru liderii grupărilor criminale. Într-un penitenciar, două celule au fost unite pentru a-i oferi unui individ mai mult spațiu.

„Trăia ca un rege”, au mai spus aceştia.

Citeşte şi: O tânără de 17 de ani din SUA, însărcinată în nouă luni, a fost găsită moartă. Ea dispăruse cu opt zile înainte

După gratii, Fito, condamnat la 34 de ani de închisoare pentru crimă și trafic de droguri, se bucura de confortul din libertate.

Avea un dormitor mare, decorat cu portretul său, cu pat de două persoane, dar și baie privată. În curtea penitenciarului, creștea cocoși pentru lupte și avea un bazin cu pești, ca să primească în fiecare zi hrană proaspătă. Mai mult, a reușit cumva să filmeze, după gratii, videoclipul unei piese, în care apare ca personaj principal.

În 2022, când a împlinit 42 de ani, Fito a dat, tot în închisoare, o petrecere în toată regula. Deținuții au primit tort și băuturi, au ascultat muzică, iar ziua s-a încheiat cu un foc de artificii. Având în vedere cum trăia după gratii, toată lumea se întreabă de ce a evadat.

Serviciile de securitate ecuadoriene spun că Fito urma să fie mutat în clădirea de securitate maximă din același penitenciar, unde nu ar mai fi putut avea condiții privilegiate. A mai fost acolo, iar transferul lui a fost monitorizat atunci de 4.000 de polițiști și soldați.

Evadarea lui a provocat un val de revolte în închisorile din Ecuador, inclusiv un atac armat asupra unui post de televiziune ecuadorian, chiar în timpul unei transmisiuni live.

În prezent, armata încearcă să preia controlul penitenciarelor. Președintele a decretat stare de urgență, iar misiunea nu e deloc ușoară. Până acum, forțele de ordine au recuperat un număr impresionant de telefoane, laptopuri și arme.

Citeşte şi: Moartea bloggerului rus Andrei „Murz” Morozov după ce a dezvăluit pierderile uriaşe ale Rusiei pe front – s-a sinucis sau a fost „sinucis”