Moartea bloggerului rus Andrei „Murz” Morozov după ce a dezvăluit pierderile uriaşe ale Rusiei pe front – s-a sinucis sau a fost „sinucis”

Andrei „Murz” Morozov şi-ar fi luat viaţa miercuri dimineaţă în urma ameninţărilor din partea agenţilor de la Moscova, după un mesaj în care susţinea că Rusia a pierdut peste 16.000 de soldaţi doar în bătălia pentru Avdiivka.

22 feb. 2024, 16:45
Moartea bloggerului rus Andrei „Murz” Morozov după ce a dezvăluit pierderile uriaşe ale Rusiei pe front – s-a sinucis sau a fost „sinucis”

Colegii și apropiații lui Andrei Morozov, bloggerul militar, care a dezvăluit detalii cutremurătoare despre numărul victimelor din armata rusă în bătălia pentru bastionul ucrainean Avdiivka, au adus miercuri tragica veste că acesta a fost găsit mort.

Se pare că acesta şi-a luat viaţa ieri dimineaţă în urma ameninţărilor agenţilor de la Moscova pentru o postare despre război pe care o publicase pe Telegram, în care afirma că Rusia a pierdut peste 16.000 de soldaţi numai în bătălia pentru Avdiivka.

Înainte de a se sinucide, Morozov scrisese un mesaj lung pe online în care vorbea despre ameninţările pe care le primise de la cunoscutul prezentator TV Vladimir Soloviov. „Prostituatele lui Soloviov sunt gata să apese pe trăgaci. Ei bine, atunci o să fac totul singur”, a notat el.

Potrivit ziarului online Meduza, legat de opoziţia rusă din străinătate, bloggerul s-a sinucis la Lugansk, autoproclamata republică independentă din estul Ucrainei, unde ar fi cerut să fie şi îngropat.

Citeşte şi: Zelenski spune că situaţia este extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului şi face apel la unitate. Rușii atacă din cinci direcții în Ucraina

Avocatul lui Morozov, Maksim Pașkov, a declarat că acesta a vorbit cu Murz în urmă cu câteva seri, iar bloggerul militar i-ar fi dezvăluit că intenționează să-și pună capăt vieții. Această informație a fost confirmată și de alte surse din Rusia, inclusiv pe canalele Telegram.

În dimineața zilei de miercuri, pe canalul său de Telegram, „Murz”, urmărit de peste 100.000 de persoane, au apărut mesaje care indicau planurile sale, iar Morozov a cerut să fie îngropat în regiunea Lugansk, potrivit Adevarul.

Se pare că acesta și-a exprimat frustrarea față de superiorii săi, care l-ar fi obligat să șteargă o postare referitoare la pierderile ireversibile, suferite de armata rusă la Avdiivka. Cifrele indicau peste 16.000 de victime, conform informațiilor furnizate de Andrei Morozov.

Bloggerul, care activa și ca luptător, i-a acuzat pe comandanții săi că au cedat presiunii propagandiștilor ruși, care l-au hărțuit în mod constant. În ultimele sale mesaje, Morozov a scris: „Dușmanii mei nu vin să mă confrunte față în față, ei mă atacă prin intermediul altora”.

Citeşte şi: CSAT, măsuri privind „grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România”