Urs prins 12 ore într-un gard. Animalul urla de durere, dar nu s-a intervenit din cauza lipsei unui contract

Un urs a rămas prins într-un gard timp de 12 ore, la marginea comunei Ceahlău, județul Neamț.

11 sept. 2021, 08:25
Urs prins 12 ore într-un gard. Animalul urla de durere, dar nu s-a intervenit din cauza lipsei unui contract

Urs prins 12 ore într-un gard. Cu toate că animalul urla de durere, salvarea lui a întârziat jumătate de zi, fiindcă primăria din localitate nu avea contract cu o asociație de vânătoare care să se ocupe de tranchilizare, așa cum este prevăzut în lege.

Au venit, în cele din urmă, reprezentanți ai unei asociații de vânătoare din zonă pentru a-l salva. Ursul a fost tranchilizat cu o soluție preparată de medicul veterinar din comună, iar apoi i-a fost scos cablul de sârmă în care se agățase.

În urma incidentului, primăria din Ceahlău a decis să semneze un contract cu asociația de vânătoare pentru tranchilizarea urșilor.

Ordonanţa referitoare la urşii bruni a fost aprobată

Ordonanţa

referitoare la urşii bruni a fost aprobată. Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a menţionat în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

„Dorim să salvăm vieţile omeneşti. Viaţa umană este prioritară. Intravilanul nu este habitatul natural al animalelor sălbatice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să analizeze şi să voteze cu aceeaşi viteză această ordonanţă de urgenţă, astfel încât Parlamentul să îşi spună ultimul cuvânt asupra acestui act normativ.„, a spus, luni, Tanczos Barna, în plenul Senatului.