Urşii polari suferă de o boală misterioasă: Îşi pierd blana şi au leziuni ale pielii

Unii urşi polari din Alaska au început să-şi piardă blana, iar biologii nu înţeleg cauzele acestor probleme.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 05:40
Urşii polari suferă de o boală misterioasă: Îşi pierd blana şi au leziuni ale pielii

În ultimele două săptămâni, 9 dintre cei 33 de urşi polari monitorizaţi de oamenii de ştiinţă în zona sudică Beaufort Sea, au alopecie şi leziuni ale pielii, conform lui Tony DeGange, biolog la USGS Science Center din Anchorage, scrie Agerpres.

Alţi trei urşi dintre cei patru examinaţi în apropiere de Kaktovik, prezentau la rândul lor aceleaşi simptome.

Oamenii de ştiinţă au colectat mostre de sânge şi de ţesut de la urşii bolnavi, dar nu au aflat încă de ce aceştia îşi pierd blana, conform publicaţiei Anchorage Daily News.

„Datele de care dispunem indică faptul că această epidemie este neobişnuită, dar există un precedent„, explică DeGange. Zece dintre cei 48 de urşi examinaţi de echipa de oameni de ştiinţă din Anchorage în perioada 1998 – 1999, prezentau aceleaşi simptome.

În cadrul unui proiect de supraveghere a vieţii urşilor polari din Alaska, echipa de cercetători capturează şi sedează exemplarele pentru a preleva mostre biologice şi pentru a le urmări starea de sănătate.

Anul acesta, primul exemplar bolnav a fost identificat la 21 martie. Cauzele rămân încă necunoscute, însă în acest an, în aceaşi perioadă de timp s-a constatat o mortalitate crescută în cadrul populaţiilor de foci, care constituie principala sursă de hrană pentru urşii polari. Cauzele mortalităţii focilor nu au fost încă determinate, însă cele două fenomene ar putea avea legătură.

Multe dintre focile găsite moarte pe plajele din Alaska prezentau de asemenea pierderi de păr şi leziuni ale pielii. Foci cu aceleaşi simptome au mai fost identificate în Canada şi Rusia.