Ursul a băgat spaima în localnicii din judeţul Bistriţa. A fost emis RO-ALERT

Autorităţile din Bistriţa au intrat în alertă, după ce un urs a fost văzut sâmbătă în zona localităţii Stupini. Localnicii au fost avertizaţi prin mesaj RO-ALERT.

28 mai 2022, 18:22
Ursul a băgat spaima în localnicii din judeţul Bistriţa. A fost emis RO-ALERT

Ursul a băgat spaima în localnicii din judeţul Bistriţa. Autorităţile au emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT prin care localnicii din satul Stupini au fost avertizaţi de prezenţa animalului în zonă.

Ursul i-a speriat pe localnicii din judeţul Bistriţa

Citeşte şi S-a trezit cu urșii lângă el. Momentul care l-a făcut să iasă urgent din casă

”ISU Bistriţa a transmis mesaj prin sistemul Ro-alert despre prezenta unui urs in apropierea localităţii Stupini”, transmit oficialii Inspectoratului, sâmbătă după amiază.

Satul face parte din comuna Sânmihaiu de Câmpie şi este situat la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Bistriţa.

În primăvara anului 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud anunța că a fost evaluat un număr de 797 exemplare din specia urs și 258 exemplare din specia lup.

Numărul de urși este în continuă creștere din 2017.

Reamintim că la începutul lunii septembrie 2021,  Senatul a adoptat un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a menţionat în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

„Dorim să salvăm vieţile omeneşti. Viaţa umană este prioritară. Intravilanul nu este habitatul natural al animalelor sălbatice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să analizeze şi să voteze cu aceeaşi viteză această ordonanţă de urgenţă, astfel încât Parlamentul să îşi spună ultimul cuvânt asupra acestui act normativ.„, a spus, luni, Tanczos Barna, în plenul Senatului.

Citeşte şi Un bărbat a fost sfâşiat de urşi la o partidă de vânătoare