USD vrea anchetă parlamentară cu privire la activitatea ASF. Ruşanu propune reducerea cu 50% a salariilor

Uniunea Social Democrată (USD) este de acord cu realizarea unei analize, la nivelul Parlamentului României, referitoare la activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară, se arată într-un comunicat de presă. În conferinţa de presă organizată chiar marţi de conducerea ASF, preşedintele instituţiei, Dan Radu Ruşanu, a anunţat că propune reducerea cu 50% a salariilor în 2014.

RomaniaTV.net
18 feb. 2014, 11:33
USD vrea anchetă parlamentară cu privire la activitatea ASF. Ruşanu propune reducerea cu 50% a salariilor

„Ţinând cont de dezvăluirile apărute în ultima perioadă referitoare la activitatea şi nivelul de salarizare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară este subordonată Parlamentului României, Uniunea Social Democrată este de acord cu realizarea unei analize, la nivelul Parlamentului României, referitoare la activitatea acestei autorităţi. Considerăm că, printr-o astfel de anchetă, se vor putea clarifica aspectele sesizate la nivelul mass media, cu privire la câştigurile salariale ale conducerii ASF”, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că liberalii sunt de acord cu ancheta parlamentară propusă de USD în ceea ce priveşte activitatea ASF şi salariile personalului acestei instituţii.

Preşedintele ASF propune înjumătăţirea salariilor

„Ce pot să vă spun, e că salarizarea e în concordanţă, în 2013 salariile conducerii ASF au fost la jumătate faţă de salariile fostei conducerei a CSA in 2012, iar pentru 2014 vom propune colegilor din Consiliul ASF reducerea salariilor cu 50% faţă de 2013”.

Şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară au luat la finalul anului trecut, pe lângă salariu, prime de zeci de mii de euro fiecare. Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, a încasat peste 70.000 de euro în ultimele două luni din 2013, cu tot cu prime. Adică bani suficienţi pentru a cumpăra un apartament într-o zonă bună din Capitală, potrivit hotnews.ro.

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte ASF, a încasat ceva mai puţini bani în noiembrie 2013, potrivit sursei citate: doar 17.096 euro. În schimb, în luna cadourilor prima de care a beneficiat l-ar fi făcut invidios şi pe Moş Crăciun, aceasta ridicându-se la 50.946 euro.

ASF a precizat ca sumele prezentate de HotNews.ro pentru lunile noiembrie si decembrie reprezinta „in unele cazuri veniturile de natura salariala” care „au fost suplimentate cu prima de vacanta acordata o data pe an si prima de sfarsit de an, conform contractului de munca”.

„Astfel de prime, repetam, sunt acordate conform contractului de munca la nivelul ASF si sunt uzuale in practica industriei financiare. Dupa verificarile punctuale pentru fiecare salariat in parte, ASF va raspunde solicitarii dumneavoastra pana marti, 18 februarie 2014”, se arata in raspunsul transmis HotNews.ro.

Pe lista celor mai bine platiti angajati ai ASF apar si sotii, foste sotii sau copiii unor politicieni importanti.

Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu, a obtinut un venit brut de 19.059 euro in ultimele doua luni ale anului 2013 (11.767 euro in noiembrie si 7.292 euro in decembrie). Laura Chitoiu este urmarita penal intr-un dosar in care este acuzata ca ar fi ajutat in mod ilegal o persoana sa obtina un aviz de la ASF pentru a ocupa o functie de conducere intr-o societate de asigurari.

Si sotia presedintelui Camerei Deputatilor, Grigoreta Cristina Zgonea, este una dintre cele mai bine platite angajate ale ASF: 16.700 de euro in total in doua luni (4.922 euro in noiembrie si 11.778 euro in decembrie 2013).

Aura Gabriela Socol, sotia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a incasat 16.067 euro (4.922 in noiembrie si 11.144 euro in decembrie).

Iuliana Luiza Scutaru, sotia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, a incasat in total 15.356 euro in doua luni (9.456 in noiembrie si 5.900 in decembrie).

Razvan Wlassopol este sotul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu. El a obtinut de la ASF un venit brut de 11.556 euro in cele doua luni (5.133 euro in noiembrie si 6.422 euro in decembrie).

Remus Catalin Campeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Campeanu (PNL), a castigat in total 10.822 euro brut in doua luni (cate 5.411 euro atat in noiembrie, cat si in decembrie 2013).

Daniela Motreanu, sotia deputatului PNL Dan Motreanu, a obtinut un venit brut de 13.178 euro in doua luni (8.256 euro in noiembrie si 4.922 euro in decembrie).

De asemenea, Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), a incasat un venit brut de 9.844 euro in dou luni (cate 4.922 euro in noiembrie si decembrie).