USL atacă Guvernul Boc în PE. PDL cere europarlamentarelor USL să-şi tempereze soţii

Eurodeputatul PSD Rovana Plumb a anunţat, sâmbătă, că grupurile S&D şi ALDE din Parlamentul European vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE, care însă să nu recomande sancţiuni. În replică, premierul Emil Boc a calificat însă drept "iresponsabilă" decizia opoziţiei de a solicita UE să blocheze fondurile către România, iar femeile PDL au acuzat "agresivitatea" europarlamentarelor USL.

RomaniaTV.net
21 ian. 2012, 13:01
USL atacă Guvernul Boc în PE. PDL cere europarlamentarelor USL să-şi tempereze soţii

Eurodeputatul Rovana Plumb a afirmat că parlamentarii socialişti şi liberali din Parlamentul European au început deja procedurile pentru ca PE să ia în discuţie situaţia politică din România.

Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentând cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amânarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare.

Parlamentul European va discuta propunerea ALDE la sfârşitul acestei luni, urmând să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni.

Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

Cu toate acestea, premierul Emil Boc a acuzat decizia opoziţiei de a solicita Uniunii Europene să blocheze fondurile către România, spunând că este o hotărâre „iresponsabilă”.

„Am auzit de un gest absolut iresponabil şi iraţional al PSD-ului de a solicita Uniunii Europene blocarea fondurilor europene pentru România. Cred că este o decizie pe de o parte absolut iresponsabilă, care arată că opoziţia are ca singură preocupare să ajungă cât mai repede şi cumva la putere, uitând că avem o ţară de guvernat şi nişte bani europeni de adus aici în ţară”, a afirmat Emil Boc.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, le-a atacat, la rîndul său, pe europarlamentarele PSD şi PNL.

„În calitate de preşedinte al Organizaţiei de Femei a PDL, afirm că e suprinzătoate agresivitatea de care s-au molipsit brusc femeile de la PSD şi PNL de la colegii lor aşa-zişi revoluţionari Ponta şi Antonescu. (…) Le cer europarlamentarelor PSD şi PNL să-şi tempereze şefii de partide, dar şi soţii, pentru că e important pentru România să rămână cu această imagine la nivel european”, a spus Sulfina Barbu.

„Este de neînţeles cum femeile din PSD şi PNL solicită sancţionarea României prin blocarea fondurilor europene, prin ridicare dreptului de vot şi prin aplicarea sanţiunilor financiare împotriva României şi, în acelaşi timp, le spun protestatarilor că le rezolvă problemele”, a adăugat Sulfina Barbu.

Ea a arătat că este suprinzător cum colegele din PSD şi PNL care activează la nivel european vin cu o acţiune împotriva României, apreciind că acest gest este similar cu a da un brânci unui om care tocmai a ieşit dintr-o prăpastie.

Sulfina Barbu şi-a manifestat convingerea că gestul femeilor din PSD împotriva României va fi sancţionat la vot de români, fiind un atac fără precedent al unor formaţiuni politice împotriva propriei ţări.

Soţiile preşedinţilor PSD şi PNL, Daciana Sârbu şi Adina Vălean, sunt europarlamentari.

Premierul Emil Boc a avut programată, sâmbătă după-amiază, o întâlnire cu europarlamentarii PDL, pentru a discuta despre acţiunile politice ale formaţiunii democrat-liberale în Parlamentul European, ca reacţie la acţiunile PSD şi PNL în forul legislativ european.

La începutul acestei săptămâni, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg.

Preşedintele PSD le-a spus, luni, la Strasbourg, liderilor grupurilor S&D şi ALDE din PE că protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de amanârea alegerilor locale din 2012 şi comasarea cu parlamentarele.

Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.