USL: Numărul de parlamentari şi europarlamentari va scădea. VEZI EXPLICAŢIA

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, joi, că numărul de parlamentari în Legislativul naţional şi de europarlamentari în PE se va reduce ca urmare a calculului populaţiei reale, care a înregistrat o scădere.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 17:31
USL: Numărul de parlamentari şi europarlamentari va scădea. VEZI EXPLICAŢIA

Şova a spus că în acest moment există două „mize”: una care are în vedere restabilirea numărului real al populaţiei, iar cealaltă care priveşte reactualizarea listelor electorale permanente.

Senatorul PSD a spus că numărul real de populaţie include şi minorii, şi pe cei cu drepturi electorale suspendate prin hotărâre judecătorească.

El a arătat că, probabil, numărul de parlamentari din Legislativul naţional se va reduce după ce se va calcula numărul real al populaţiei care există în România, întrucât în Legea pentru alegerile parlamentare există norma de reprezentare de 70.000 de cetăţeni pentru un deputat şi 150.000 pentru un senator.

Şova a spus că acest calcul al populaţiei reale va afecta şi numărul de europarlamentari pe care România îl va avea.

„În UE afectează sub raportul numărului de europarlamentari. Probabil că vor scădea”, a spus Şova.

Senatorul PSD Dan Şova a susţinut, joi, că reactualizarea listelor electorale, solicitată în acest moment de CCR, nu va afecta atribuirea mandatelor aleşilor locali în cadrul scrutinului din 10 iunie.

„Am văzut că doamna Sulfina Barbu a ridicat problema asta. Pot să vă spun că alegerile locale nu au fost făcute cu prag. Ştim că voturile obţinute de USL au fost 4.400.000, deci nu se punea problema unui prag. Ştim că la locale cel situat pe locul întâi, cu cele mai multe voturi, lua mandatul, deci nu are niciun fel de importanţă”, a spus Şova.