USR alături de AUR. Dan Barna: Susţinem sancţiunile împotriva violenţei, dar nu şi blocarea transparenţei lucrărilor parlamentare

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat că parlamentarii formaţiunii susţin sancţiunile împotriva celor care recurg la violenţă în Parlament, dar nu şi măsurile care vizează blocarea transparenţei şi a dreptului de a se transmite imagini sau dezbateri parlamentare.

09 feb. 2022, 11:17
USR alături de AUR. Dan Barna: Susţinem sancţiunile împotriva violenţei, dar nu şi blocarea transparenţei lucrărilor parlamentare

Dan Barna consideră că sancţiunile asupra celor care fac acte de violenţă în Parlament trebuie să rămână în Regulament. Vicepreşedintele USR a anunţat însă că parlamentarii formaţiunii sale nu vor susţine amendamentele care limitează posibilitatea de a transmite lucrări ale comisiilor sau plenului.

„Până în 2016, când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament. Abia din acel moment, cu acele transmisii de la dezbaterile acelor lucrări, vă aduceţi aminte ce făcea Iordache, ce făcea Liviu Dragnea, toate acele lucruri care au fost văzute de români. Se încearcă întoarcerea la perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era un fel de clopot din care nu ştia nimeni nimic şi unde abuzurile se petreceau în şedinţă sub umbrela majorităţii.

Susţinem toate sancţiunile privind blocarea şi sancţionarea violenţei, dar cele referitoare la blocarea transparenţei şi la dreptul de a se transmite imagini şi de a se transmitea argumentele până la urmă parlamentarilor către români, nu pot fi susţinute şi de aceea în comisie am avut mai multe amendamente, unele au fost aprobate, altele nu şi de aceea noi nu vom susţine modificările referitoare la transparenţă, doar cele de violenţă”, a spus Dan Barna.

„Problema este că se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion şi a celor de la acest partid extremist pro-rus, pentru a se încerca blocarea transparenţei. Aseară proiectul de lege prevedea blocarea accesului presei la dezbaterile comisiilor. Or, prin amendamentele pe care colegii mei deputaţi USR din Comisia de regulament le-au adus în această dimineaţă, s-a reuşit eliminarea acestui lucru excesiv de abuziv. În egală măsură însă rămân o grămadă de reglementări care limitează transparenţa. Or, cu acest lucru noi nu putem să fim de acord”, a mai spus Dan Barna.

Parlamentarii PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii altfel decât prin mijloacele oficiale.

De asemenea, este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomie la adresa unui alt parlamentar. Încălcarea acestor prevederi atrage sancţiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicţiile, potrivit News.ro.

În plus, este interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenţei fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Deputaţii propun şi sancţiuni dure, după incidentul de luni dintre George Simion şi ministrul Virgil Popescu. Astfel, se propune diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe in plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, pentru violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar