USR cere preşedintelui Iohannis, lui Orban şi Avocatului Poporului să conteste la CCR legea ANCOM

USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituţională modificările aduse structurii organizatorice a ANCOM.

RomaniaTV.net
10 sept. 2020, 13:11
USR cere preşedintelui Iohannis, lui Orban şi Avocatului Poporului să conteste la CCR legea ANCOM

„Faptul că 4 din cei 7 membri ai aşa-zisului Comitet de Reglementare pot fi şi membri de partid compromite independenţa acestei instituţii. Modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt de natură să politizeze iremediabil instituţia, slăbind independenţa ANCOM şi abilitatea acesteia de a controla eficient şi imparţial modul în care funcţionează piaţa de comunicaţii din România, o piaţă în valoare de peste 4 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat USR.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a arătat că modificările aduse structurii de conducere a ANCOM reprezintă „nu doar încă o încercare de politizare” a unei instituţii de reglementare a pieţei din România sau „o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid”, ci „un atac direct” la siguranţa naţională.

„Suntem înainte de lansarea licitaţiei pentru tehnologia 5G, o licitaţie de aproape un miliard de euro, şi am văzut eforturile financiare extraordinare şi PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranţa naţională. Ori, exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-i confere controlul asupra autorităţii care va organiza licitaţia şi care va desemna câştigătoarea ei”, a precizat senatorul.

Conform senatoarei USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, extinderea conducerii ANCOM de la trei la şapte membri se realizează „fără nicio justificare reală”.

„Cei patru membri adăugaţi în noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge sa conducă o instituţie care ar trebui să fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicaţie pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat şi vorbim de şase ani în conducerea ANCOM plătiţi din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabileşte în cuantum de patru salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an”, a precizat Silvia Dinică.

Potrivit USR, modificările propuse „contravin codului european al comunicaţiilor”, care prevede o serie de garanţii pentru a asigura independenţa autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor.

„Astfel, contrar directivei europene, noua lege permite membrilor Consiliului de reglementare să fie membri ai unui partid politic, expunându-i pe aceştia unor influenţe externe. (…) Mai mult, modificările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar”, reiese din comunicat.

Parlamentarii USR atrag atenţia asupra „încălcării principiului bicameralismului” prin introducerea, în cadrul procedurii parlamentare din cadrul Senatului, a unor amendamente de conţinut juridic care nu au fost supuse şi dezbaterii Camerei Deputaţilor.

„De asemenea, modificările substanţiale operate în cadrul comisiilor parlamentare depăşesc intenţia iniţiatorilor exprimată prin expunerea de motive şi forma iniţială a propunerii legislative, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale. Nu în ultimul rând, dovadă a urgenţei nejustificate cu care a fost promovat acest proiect, este încălcarea termenelor prevăzute de regulamentele parlamentare, care prevăd garanţii minimale ca parlamentarii să se documenteze şi să voteze proiectele supuse dezbaterii plenului în cunoştinţă de cauză”, precizează USR.

Citeşte şi: Nicuşor Dan a aşteptat-o astăzi pe Firea la autobaza STB! A sunat-o şi i-a dat un SMS, ce i-a răspuns primarul?