USR are un NOU preşedinte. Deputatul Dan Barna, ales şef al partidului pe fondul unui boicot masiv

Deputatul USR, Dan Barna, a fost ales preşedinte al partidului, sâmbătă, în urma votului membrilor prezenţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov.

RomaniaTV.net
28 oct. 2017, 06:14

UPDATE Dan Barna este noul preşedinte al USR. Dan Barna a obţinut 127 de voturi şi l-a surclasat pe contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, care a fost ales doar de 50 de membri participanţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov, potrivit Mediafax.

Potrivit rezultatelor, au fost exprimate 191 de voturi, iar 14 au fost anulate. La Congres au refuzat să participe mai multe filiale şi membri de partid.

Dan Barna le-a multumit participantilor la congres, spunand ca au inteles ca a face politica inseamna sa accepti jocul democratic al politicii si faptul ca USR nu poate sta pe loc.

„Va multumesc ca ati venit pentru ca ati inteles ca a face politica inseamna sa accepti jocul democratic al politicii si ati inteles ca nu putem sta pe loc. Vreau sa fie momentul in care chiar incheiem o etapa si incepem etapa in care ne respectam regulamentul si institutiile, in care avem dialog – voi avea dialog cu fiecare structura din acest partid. Saptamana viitoare voi lua legatura cu filialele care nu au venit la congres pentru a inchide aceasta zbatere in care a fost partidul pana acum. Miza e sa crestem si sa ne extindem, sa fim partidul acela de opozitie despre care vorbim cu prietenii si pe care il asteapta societatea. Multumesc contracandidatilor pentru ca nu a fost o campanie urata. Multe din argumentele lui Vlad Alexandrescu si Cristian Seidler sunt valoroase si le voi prelua. De luni, dupa congres, vreau ca fiecare dintre voi sa va bateti capul cu ideile alea multe pe care mi le-ati spus in campanie”, a declarat Dan Barna.

UPDATE Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat sâmbătă, în discursul de deschidere a congresului extraordinar al partiului, că formaţiunea a intrat prea repede într-o criză de succesiune a conducerii şi i-a îndemnat pe delegaţii şi invitaţii prezenţi la eveniment să nu uite că USR a pornit din stradă.

”În urmă cu doi ani eram în stradă. Protestam împotriva unei puteri corupte, arogante şi incompetente care-şi ucide cetăţenii, aceeaşi ca astăzi. Vă spun asta pentru a vă aminti de unde am pornit, din stradă, şi care este misiunea noastră. Astăzi se împlinesc doi ani de la evenimentul Colectiv şi vă invit să ţinem un moment de reculegere în memoria tinerilor de la Colectiv”, şi-a început Elek Levente discursul de la tribuna congresului.

Preşedintele interimar al USR a spus că, indiferent de frământările prin care trece partidul, membrii săi poartă în ei aceeaşi revoltă şi aceleaşi speranţe într-o societate care funcţionează după reguli, în care meritul este recompensat, minciuna şi furtul sunt sancţionate, ideile valoroase pentru binele comun sunt puse în practică. 

Au fost zile grele în care am trăit, uneori, sentimentul că am uitat de ce am pornit pe acest drum, din cauza polemicii şi neîncrederii care s-au instalat în partid. Înţeleg că am intrat într-o criză de succesiune, prea repede. Demisia fondatorului partidului, la un an de la înfiinţarea lui, nu este o situaţie uşoară, nici emoţional, nici politic. Dar dacă privim partea plină a paharului, o organizaţie se instituţionalizează ca partid, dacă trece, cu bine, prin crizele de succesiune. Îmi doresc să punem capăt la acest Congres acestei etape de creştere ca partid şi să ne urmăm drumul, să împlinim visul, al nostru, al oamenilor care ne-au votat, al celor care au ieşit în stradă şi al celor care nu se simt încă reprezentaţi”, a mai spus el. 

Levente a arătat că România se află, odată cu revenirea PSD la putere, într-un moment de cotitură, ”poate cel mai dificil după căderea comunismului totalitar”. 

”Vedem în jurul nostru o revenire a fantomelor autoritarismului, naţionalismului şi autarhiei. În fiecare zi, partidul conduds de Liviu Dragnea – a cărui ziua de naştere azi, îi doresc la multi ani, dar nu la conducerea României – PSD luptă pentru a cuceri un teritoriul pe care-l credeam definitiv câştigat pentru democraţia liberală, pentru societatea deschisă şi inclusivă. Nu este. PSD vrea să-şi subordoneze statul, până la ultimul funcţionar, şi justiţia, demonizează antreprenorii străini, atacă societatea civilă. Suntem într-un război dus de forţele reacţionare reprezentate de majoritatea PSD-ALDE împotriva românilor care-şi doresc o societate europeană, modernă şi prosperă. USR trebuie să fie în prima linie a acestei lupte. Nu mai putem pierde timp în controversele interne pentru că acest timp nu este al nostru, este al României care este în pericol să devină un stat eşuat”, a mai spus preşedintele interimar al USR. 


Congresul USR a început, sâmbătă, de la ora 10, la Hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov, cu discursul preşedintelui interimar Elek Levente, după care cei doi aspiranţi la postul de preşedinte îşi vor prezenta programul. Organizatorii estimează că procesul de votare se va încheia la ora 14, iar până în jurul orei 16 se va şti cine este noul lider al partidului.

Însă programul ar putea fi dat peste cap de tensiunile existente în interiorul USR. Iniţial, în cursă au fost trei candidaţi. Dan Barna candidează de pe o platformă de centru-dreapta care vrea să definească USR drept un partid liberal. Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în cabinetul Cioloş, îi are în jurul său grupaţi pe cei care vor să facă din USR un partid apărător al drepturilor civile, aşa-numita aripă progresistă, în care o figură importantă este cea a unui alt ministru din guvernul Cioloş, Cristian Ghinea.

Însă tensiunile au apărut avându-l ca protagonist pe deputatul Cristian Seidler. Iniţial acesta şi-a anunţat candidatura, sprijinit fiind de membrii partidului apropiaţi de ideile lui Nicuşor Dan, care a susţinut că în interiorul USR trebuie să coexiste mai multe orientări ideologice, cel puţin o vreme, iar în chestiunile care pot diviza partidul, precum referendumul privind familia, să fie evitată o poziţionare categorică care ar putea să creeze nemulţumiri interne.

Lucrurile s-au complicat luni, când Seidler şi-a anunţat retragerea din cursă motivând decizia prin faptul că desemnarea delegaţilor la Congres nu s-a făcut în mod unitar la nivelul întregii ţări. „Sunt nişte chestiuni care ţin de pregătirea Congresului şi aplicarea neunitară a unor reguli, iar eu sunt adeptul unor reguli unitare. Acesta e motivul pentru care m-am retras. Este vorba de aplicarea neunitară a sistemului de vot care pregăteşte Congresul în filiale”, a spus deputatul Cristian Seidler.

Disputa a fost generată de desemnarea delegaţilor din partea organizaţiei Bucureşti, una dintre cele mai puternice al Uniunii. Alegerile pentru delegaţi au fost anulate de către Comisia Naţională de Arbitraj, invocându-se faptul că nu a fost utilizată aceeaşi procedură ca la alegerile în vederea Congresului de la Cluj în care fusese ales Nicuşor Dan. Nemulţumit de decizie, Seidler s-a retras din cursă.

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat că regretă retragerea deputatului Uniunii, Cristian Seidler, din competiţia pentru preşedinţia partidului, arătând că, în cazul în care ar fi câştigat alegerile, acesta ar fi fost un lider „valoros”. „Procesul de desemnare a delegaţilor se desfăşoară potrivit deciziilor luate de organismele statutare ale USR şi regulilor aplicate şi la Congresul de la Cluj, unanim acceptate, necontestat şi care au dus, la acel moment, la alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte USR”, a precizat Elek Levente.

Disputa s-a extins de la Bucureşti la nivelul filialelor din ţară. Potrivit unor surse din partid, delegaţii filialelor din Moldova ar urma să nu participe la alegerea preşedintelui în semne de protest, iar organizaţia de Gorj este posibil să-i susţină, invocând inclusiv faptul că Congresul nu se desfăşoară potrivit statutului.