Vacanţă fără griji. Ce drepturi ai şi ce DESPĂGUBIRI primeşti dacă ţi se PIERDE bagajul sau se ANULEAZĂ zborul

Ne aflăm în plină perioadă a vacanţelor, când milioane de românii îşi planifică concediile mult visate, în ţară sau în străinătate. Există şi cazuri nefericite în care vacanţa nu decurge conform planificărilor făcute de acasă. Un zbor anulat, hotelul care nu corespunde descrierii din ofertă, anularea unui zbor, orarul modificat al unui tren, fiecare dintre acestea sunt motive de stres, suficiente pentru a transforma vacanţa într-un coşmar. Pentru a putea face faţă cu brio fiecărei situaţii neplăcute, este important să ştiţi ce aveţi de făcut şi ce despăgubiri vi se cuvin.

16 iul. 2014, 08:28
Vacanţă fără griji. Ce drepturi ai şi ce DESPĂGUBIRI primeşti dacă ţi se PIERDE bagajul sau se ANULEAZĂ zborul

Drepturile dumneavoastră atunci când călătoriţi cu avionul

Dacă bagajul este pierdut, deteriorat sau întârzie, puteţi avea dreptul la o compensaţie de cel mult 1.220 de euro aproximativ.

Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate răspunzătoare dacă au luat toate măsurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau dacă luarea acestor măsuri era imposibilă.

În cazul deteriorării bagajului, trebuie să depuneţi o reclamaţie la compania aeriană în termen de şapte zile de la primirea bagajului dumneavoastră.

În cazul întârzierii primirii bagajului, această perioadă este de cel mult 21 de zile.

Întârzieri prelungite

Aveţi dreptul la deservire de către compania aeriană (apeluri telefonice, băuturi răcoritoare, masă, cazare, transport până la locul de cazare), în cazul în care întârzierea este de:

  • două ore sau mai mult pentru zboruri de cel mult 1 500 km;
  • trei ore sau mai mult pentru zborurile intracomunitare mai lungi sau pentru alte zboruri cuprinse între 1 500 şi 3 500 km;
  • patru ore sau mai mult pentru zborurile extracomunitare de peste 3 500 km.

Dacă întârzierea este mai mare de cinci ore şi vă hotărâţi să nu vă continuaţi călătoria, aveţi dreptul, de asemenea, la rambursarea costului biletului şi la un zbor de retur la punctul de plecare iniţial.

Dacă ajungeți la destinația finală cu o întârziere de trei ore sau mai mult, puteți avea dreptul la o compensație identică cu cea oferită atunci când zborul este anulat, cu excepția cazului în care compania aeriană poate dovedi că întârzierea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare. În plus, companiile aeriene pot fi considerate răspunzătoare pentru prejudiciile care rezultă în urma întârzierilor.

Refuz la îmbarcare

În cazul în care pasagerilor li se refuză îmbarcarea, aeronavele trebuie mai întâi să caute voluntari dispuşi să renunţe la rezervările lor în schimbul anumitor beneficii. În plus, operatorul de transport aerian trebuie, de asemenea, să le ofere voluntarilor posibilitatea alegerii între o rambursare integrală şi redirecţionare.

Puteţi avea dreptul la o compensaţie cuprinsă între 125 de euro şi 600 de euro în funcţie de distanţa zborului şi de întârzierile înregistrate înainte de redirecţionare. În cazul în care voluntarii aleg redirecţionarea, compania aeriană trebuie, de asemenea, să ofere asistenţă dacă este necesar, de exemplu: mâncare, acces la un telefon, cazare la hotel pentru una sau mai multe nopţi, după caz, şi transport de la aeroport până la locul de cazare.

Anularea zborului

Aveţi dreptul la o compensaţie identică celei oferite atunci când vi se refuză îmbarcarea, cu excepţia cazului în care aţi fost informat cu privire la anularea zborului cu cel puţin 14 zile înainte sau aţi fost redirecţionat la ore apropiate
orarului iniţial de zbor sau dacă o companie aeriană poate dovedi că anularea a fost cauzată de împrejurări extraordinare.

În plus, compania aeriană trebuie să vă ofere posibilitatea alegerii între:

  •     rambursarea costului biletului dumneavoastră în termen de şapte zile;
  •     redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală;
  •     dacă este necesar, deservire (telefon, băuturi răcoritoare, mâncare, cazare, transport până la locul de cazare).

Drepturile dumneavoastră atunci când călătoriţi cu trenul

Rambursare şi redirecţionare

Atunci când se estimează că întârzierea în cazul sosirii la destinaţia finală prevăzută în contractul de transport va fi mai mare de 60 de minute, veţi avea posibilitatea alegerii între:

  • rambursarea costului integral al biletului pentru partea sau părţile din călătorie care nu au fost efectuate şi pentru partea efectuată, în cazul în care călătoria nu mai are niciun fel de relevanţă în raport cu planul dumneavoastră iniţial de călătorie şi preferaţi să o întrerupeţi şi să vă întoarceţi imediat;
  • continuarea sau redirecţionarea, în condiţii comparabile de transport, către destinaţia finală cu prima ocazie;
  • continuarea sau redirecţionarea, în condiţii comparabile de transport, către destinaţia finală la o dată ulterioară, convenabilă pentru dumneavoastră.

Compensarea preţului biletului în caz de întârziere/anulare în cursul deplasării dumneavoastră internaţionale

În cazul în care, atunci când folosiţi un serviciu internaţional de transport feroviar, trenul dumneavoastră ajunge la destinaţia finală prevăzută în contractul de transport cu o întârziere de cel puţin o oră, aveţi dreptul la compensare, în măsura în care întârzierea a fost cauzată de compania feroviară, după cum urmează:

  • de la 60 de minute până la 119 minute întârziere: 25 % din tariful plătit pentru trenul amânat;
  • de la 120 de minute întârziere: 50 % din tariful plătit pentru trenul amânat.

Ca regulă, compensaţia se va plăti numai dacă este de cel puţin 4 euro.

Asistenţă în caz de întârziere/anulare

În caz de întârziere sau anulare, trebuie să vi se comunice situaţia şi ora estimată de plecare şi de sosire, de îndată ce sunt disponibile astfel de informaţii. În caz de întârziere de peste 60 de minute, vi se vor oferi, gratuit:

  • mâncare şi băuturi răcoritoare, dacă este posibil;
  • în caz de nevoie, cazare la hotel sau în altă parte şi transportul de la gară până la locul de cazare şi înapoi;
  • în cazul în care trenul este blocat pe linia ferată, transportul de la tren până la gară sau la destinaţia finală a serviciului, acolo unde şi atunci când este posibil.

Dacă serviciul de transport feroviar nu mai poate fi continuat, companiile feroviare trebuie să organizeze servicii alternative de transport pentru dumneavoastră cât mai repede posibil.

Plata în avans în caz de deces sau vătămare

În cazul în care un pasager decedează sau este rănit într-un accident de tren, compania feroviară care furnizează serviciul este obligată ca, în termen de 15 zile de la stabilirea identităţii persoanei fizice care dispune de dreptul de compensare, să efectueze plăţile în avans pentru a acoperi costurile nevoilor imediate ale pasagerului afectat sau ale urmaşilor acestuia.

Suma plătită va fi de cel puţin 21 000 de euro în cazul decesului pasagerului.

CITEŞTE ŞI: Vagoane pentru biciclete în trenurile de pe ruta Bucureşti-Constanţa

Drepturi pentru pasagerii care călătoresc cu autobuzul și autocarul

Regulamentul (UE) nr. 181/2011 se aplică integral în cazul serviciilor pe distanțe mari (și anume peste 250 de km), și doar anumite dispoziții sunt aplicabile tuturor serviciilor, inclusiv celor pe distanțe mai mici.

Noile drepturi aplicabile pentru serviciile pe distanțe mari (și anume peste 250 de km) includ, printre altele:

  • asistență adecvată (cum ar fi gustări, mese, răcoritoare și, dacă este nevoie, cazare la hotel pentru maximum două nopți, la un tarif de maximum 80 de euro pe noapte, cu excepția cazurilor de condiții meteorologice extreme și dezastre naturale majore) în situațiile de anulare sau ca urmare a unei întârzieri de peste 90 de minute în cazul unei călătorii de peste trei ore
  • garantarea rambursării sau a redirecționării în situații de rezervare peste limita locurilor disponibile, în cazul anulării sau ca urmare a unei întârzieri de peste 120 de minute față de momentul estimat al plecării
  • rambursarea a 50 % din prețul biletului în cazul unei întârzieri de peste 120 de minute față de momentul estimat al plecării, în cazul anulării călătoriei și în cazul în care transportatorul nu îi oferă pasagerului nici redirecționarea și nici rambursarea biletului
  • informarea pasagerilor în cazul anulării serviciului sau producerii unei întârzieri la plecare
  • protecția pasagerilor în cazul decesului, rănirii, pierderii sau al daunelor cauzate de accidente rutiere, în special în legătură cu nevoile imediate de ordin practic în caz de accident (inclusiv cazare la hotel pentru maximum două nopți, la un tarif de maximum 80 de euro pe noapte)
  • asistență specifică gratuită pentru persoanele cu handicap și pentru cele cu mobilitate redusă atât în terminale, cât și la bord și, dacă este necesar, transport gratuit pentru persoanele care le însoțesc

O aplicație pentru smartphone vă va indica toate drepturile dumneavoastră atunci când călătoriți vara aceasta

Pasagerii blocați în aeroporturi sau care își așteptă bagajele pierdute pot să folosească o aplicație pentru smartphone pentru a-și verifica drepturile imediat și la fața locului. Aplicația vizează transportul aerian și feroviar și funcționează pe patru platforme de telefonie mobilă: iPhone și iPad (ale companiei Apple), Google Android, RIM Blackberry și Microsoft Windows Phone 7. Aplicația este disponibilă în 22 de limbi ale UE.

DESCĂRCAŢI APLICAŢIA DE AICI