Vacanţă gratuită pentru români în Grecia. Măsură excepţională anunţată de guvernul elen după incendii

Grecia e destinația vizitată de cei mai mulți români pe timpul verii. Din păcate, mulţi şi-au văzut în acest an concediile ruinate din cauza incendiilor.

03 aug. 2023, 11:38
Vacanţă gratuită pentru români în Grecia. Măsură excepţională anunţată de guvernul elen după incendii

Autoritățile din Grecia au anunțat miercuri, 2 august, că vor oferi un sejur gratuit timp de o săptămână în 2024 în Rhodos turiştilor a căror vacanţă a fost întreruptă de incendiile de pe insulă din iulie, distrugând case şi hoteluri şi forţând evacuarea a mii de oameni.

„Pentru toți cei a căror vacanță a fost întreruptă ca urmare a incendiilor de vegetație, guvernul elen, în cooperare cu autoritățile locale, va oferi o săptămână de vacanță gratuită pe Rhodos, primăvara viitoare, toamna următoare, astfel încât să ne asigurăm că se vor întoarce pe insulă și se vor bucura de frumusețea ei naturală”, a anunțat Mitsotakis.

Ce i s-a întâmplat unei românce la un hotel de 5 stele din Grecia. Experiență de coșmar pe insula Rhodos: „Fără pretenții”
Incendiul a izbucnit pe 18 iulie în centrul Rhodosului și, din cauza vântului puternic, s-a extins pe coasta de est și de sud, o zonă cu numeroase stațiuni.

Grecia a precizat că a fost cea mai mare evacuare întreprinsă vreodată în istoria țării din cauza acestui incendiu.

Peste 20.000 de turiști și localnici au fost forțați să părăsească hotelurile de pe litoral și casele. Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, miercuri, pentru ITV britanic, că incendiul a afectat 15% din Rhodos, dar în ciuda faptului situația „a revenit la normal” acum, autoritățile „înțeleg că a creat unele inconveniente pentru vizitatori”.

Autoritățile elene au mai spus miercuri că 45 de clădiri au fost avariate pe insulă, conform unei evaluări inițiale a impactului incendiilor din Rhodos.

Zeci de români printre miile de turiști evacuați de pe insula Rhodos, cuprinsă de flăcări. Incendii puternice în Grecia

 

Grupul german TUI – numărul unu mondial al turismului – li compania britanică Jet2 şi-au suspendat zborurile către Rhodos, după care şi-au trimis avioanele goale pentru a evacua turiştii afectaţi.

De teama unor repercusiuni asupra acestui sector – motorul economiei greceşti -, tur-operatorii greci au lansat, pe reţele de socializare, o campanie intitulată ”Rhodes is safe” (”Rhodos este (o destinaţie turistică) sigură”), pentru a-i determina pe turişti să se întoarcă pe insulă.

”Rhodos este acum mai primitoare ca niciodată. Ea a revenit la normal”, dă asigurări la ITV Kyriakos Mitsotakis.

TUI – contactat de AFP – anunţă că nu dispune de cifre precise. ”Majoritatea clienţilor care nu şi-au putut petrece vacanţa în sudul Rhodos au rezervat alte destinaţii la (Marea) Mediterană”, a subliniat un purtător de cuvânt al operatorului cu sediul la Hanovra, în nord-vestul Germaniei.

Începând de marţi, TUI propune, din nou, voiaje organizate pe insulă. ”Dorinţa clienţilor de a merge (pe Insula Rhodos) este mare. Preconizăm acum rezervări de ultim moment”, anunţă grupul.

Grecia a înregistrat, la sfârşitul lui iulie, cel mai lung val de caniculă dintr-o lună de iulie – cu temperaturi de peste 40°C – în numeroase locuri, potrivit Observatorului Naţional grec din Atena.

Multiple incendii au izbucnit în această perioadă – mai ales pe insule foarte turistice, precum Corfu (nord-est), de unde au fost evacuate aproximativ 2.500 de persoane.