Vacanţă Grecia 2022. Cu ce provizii pleacă românii în concediu. Cât costă mâncarea şi carburanţii la greci

Grecia se numără printre destinaţiile de vacanţă preferate de români. Cum preţurile la alimente şi carburanţi au crescut peste tot, mulţi preferă să plece cu provizii de acasă pentru a face economie.

20 iun. 2022, 09:19
Vacanţă Grecia 2022. Cu ce provizii pleacă românii în concediu. Cât costă mâncarea şi carburanţii la greci

Vacanţă Grecia 2022. Tot mai mulţi români preferă să ia de acasă mâncare, baxuri de băuturi sau chiar rezerve de combustibil, pentru a face economie.

Vacanţă Grecia 2022. Cu ce pleacă în concediu românii:”Fugiți de război sau plecați în vacanță?”

Citeşte şi Vacanţă Grecia 2022. Rişti să rămâi fără maşină dacă eşti prins de poliţişti cu rezervă de benzină în portbagaj

Cum preţurile alimentelor, băuturilor şi carburanţilor au crescut peste tot, românii găsesc tot felul de soluţii pentru a mai scuti câtiva bănuţi în concediu. De exemplu, o doamnă se gândeşte serios să ia de acasă câteva conserve, baxuri de suc şi bere.

„Bună dragilor, a mai plecat cineva cu ceva provizii alimentare (conserve, câteva baxuri de suc, bere)? Au fost probleme la vamă? Am citit că verifică bagajele la bulgari. E voie, e interzis să transportăm? Mersi mult. Distracție maximă tuturor!”, a scris aceasta pe un grup de Facebook dedicat vacanţelor în Thassos.

Se pare că nu a fost singura care a vrut să ia mâncare în portbagaj. Şi alţi români şi-au făcut aceeaşi strategie.

„Nu am avut niciodată probleme. Cu conserve nu am trecut că nu mâncăm, dar cu mezeluri da. Ale lor mi se par oribile indiferent ce marcă cumperi. Bere nu bem sau alt alcool, deci nu este cazul. Dar merg cu esspresorul de cafea și cafeaua. Și cafeaua lor mi se pare groaznică.

Și spor la râs, tuturor. Peste tot în lume iau ceva cu mine care să fie pe gustul copiilor. Dar mna, pentru cei care fac un singur concediu pe an de 1 săptămâna și ăla în Grecia, îi pot înțelege. Atâta pot și ei.”, a comentat cineva la postarea femeii.

„Doamnă dragă, în calitate de mamă de copii EXTREM de cârcotași la mâncare, eu declar că o să plec cu vreo 4 pateuri fix de alea de care mănâncă el, un baton de salam crud uscat fix de ăla de care mănâncă el, ați prins ideea da? Ah și cu oala minune instant pot să îi fac fix piureul pe care si-l dorește. Stați liniștită și faceți-vă concediul cum poftiți, ca e pe banii dvs, nu ai altora”, este un alt răspuns la postarea femeii.

„Bravo doamnă, nu este nici o rusine să faceți economii, dacă se poate, și eu voi face, sunt de-acord sa fac economii, chiar îmi voi lua niște snacksuri, apă și câteva conserve de porumb, ton etc.

Mi-am luat cazare cu chicinetă și voi găti de dimineața micul dejun un ou, una alta pe plaja niște snacksuri, o înghețată, niște fructe și seara voi ieși la terasă. Și da, dacă la prânz vrem o ciorbă, o supă, nu ne zgârcim la câțiva euro, stați liniștiti, în privinta asta. Fiecare își planifică și cheltuie banul cum vrea. Poate unii nu avem stomac să mâncam de 3 ori pe zi 3 feluri de mâncare și ne organizăm cum vrem”, i-a mai răspuns cineva femeii.

Alţi români consideră nepotrivită intenţia femeii de a-şi lua în portbagaj câteva provizii.

„Nu uita burta înghețată, merge și o ciorbă. Zacuscă, slană, ceapă, usturoi și mălai, pentru mămăligă”, „Românul și vacanțele în străinătate”, „Oare vacanță nu înseamnă să te bucuri de experiențe noi, inclusiv culinare? Conserve? dacă chiar e musai, le găsiți și acolo”, „Doamnă, dar fugiți de război sau plecați în vacanță? Asta nu este concediu, sincer!”, au mai scris românii la postarea femeii.

Citeşte şi Anunţul care-i îngrozeşte pe românii îndrăgostiţi de vacanţe în Grecia. A crescut puternic preţul unei gustări delicioase şi extrem de populare

Cât costă mâncarea şi berea în Grecia

Conform postărilor de pe grupurile de Facebook dedicate vcanţelor în Grecia, preţurile meniurilor în taverne au crescut anul acesta cu 10-15%.

Iată ce preţuri sunt în tavernele din Thasos, Halkidiki, Kasandra, Sithinia, preturile sunt urmatoarele:

-o bere costă între 3 şi 5 euro,

– o cola costă 1,90 euro

– un frape cu 5 euro.

-caracatița la grătar costă 12,5 euro

-creveți la grătar costă 14 euro

– un souvlaki de porc ajunge la 7,5 euro

-gyros pe stradă costă în jur de 3 euro.

-un platou mix grill pentru 2-3 persoane costă în jur de 18 euro.

Carburanţii s-au scumpit şi în Grecia. Preţurile au trecut, în medie, de 2,2 euro pe litru de carburant.

Cei care călătoresc cu feribotul trebuie să ştie că un bilet pentru adulţi costă costă 5 euro, iar unul pentru copiii între 5 și 10 ani, 3 euro. Pentru mașinile private există o taxă cuprinsă între 19 și 23 de euro, în funcție de lungime, potrivit Antena 3. 

Pentru o bicicletă se plătește 3 euro, iar pentru o moticicletă, 5 euro