Vacanțe mai scumpe în 2024. ”Au mărit tarifele ca să-și poată acoperi salariile, taxele, impozitele, utilitățile”

Vacanțe mai scumpe pentru români în 2024. Anul acesta tarifele de cazare vor fi mai mari decât anul trecut pe litoralul românesc. ”Au mărit tarifele ca să-și poată acoperi salariile, taxele, impozitele, utilitățile”, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism şi purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), la DC News.

13 feb. 2024, 14:49
Vacanțe mai scumpe în 2024. ”Au mărit tarifele ca să-și poată acoperi salariile, taxele, impozitele, utilitățile”

Românii vor plăti cu circa 10-15% mai mult pentru vacanțe pe litoralul românesc în 2024.

„Urmează scumpiri, undeva la 10-15%, dar nu peste tot, sunt și hotelieri care au preferat să mențină tarifele sau le-au scumpit puțin, în general hotelurile de patru și cinci stele, ele având deja un tarif destul de ridicat, dar hotelurile mai ieftine au mărit și cu un 10-15%, uneori chiar 20% tarifele ca să-și poată acoperi salariile, taxele, impozitele, utilitățile.

Citește și: Ileana Badiu, infectată cu malarie, după vacanța din Kenya. A ignorat sfatul medicului și s-a întors bolnavă. „Am făcut o mare greșeală”

Vedem cu toții că toate s-au scumpit. Bine, în cazul turismului vorbim totuși de tarife mai mari, o noapte de cazare costă minim 100 de lei, pe când la supermarket un coș de cumpărături poate să ajungă uneori doar 100-200 de lei. Totuși, multe produse de larg consum, ne uităm cu toții, și-au dublat prețurile într-un an, doi, pe când în turism nu vorbim deloc de așa ceva”, a declarat Traian Bădeulescu, consultant în turism şi purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), la DC News.

Citește și: Andra și Cătălin Măruță, vacanță de lux în Dubai. Fanii au reacționat imediat: „L-ai luat și pe Jean de la Craiova?”

 

Cum pot români evita țepele. Sfaturi pentru vacanțe fără griji

„Și eu m-am mirat, dar am constat că mai există și turism la cheie, deși mulți au migrat pe internet. Îi recomand turistului să verifice dacă structura de cazare este clasificată, dacă este autorizată, indiferent că are stele, că e apartament în regim hotelier, că e pensiune clasificată cu margarete… O agenție de turism oferă siguranța unei structuri clasificate, o agenție de turism nu are voie să lucreze la negru.

Dar de ce zic că a mai scăzut numărul structurilor la negru? Datorită voucherelor de vacanță, mai ales proprietarii de vile, pensiuni neclasificate, și-au dat seama că fiind clasificați pot să primească aceste vouchere. Dar bine, fenomenul la negru încă mai există, și nu doar la noi, e în toată lumea acest fenomen. Aici depinde foarte mult și de implicarea autorităților”, a mai spus Traian Bădulescu.