Vacanţele în Grecia, în pericol. Numărul de infectări creşte alarmant, marţi a fost de 35 de ori mai mare decât în România

Numărul noilor cazuri de COVID-19 în Grecia a crescut mai mult decât dublu marţi faţă de luni, după ce mai multe săptămâni de scădere a acestora au determinat autorităţile să elimine majoritatea restricţiilor antiepidemice.

06 iul. 2021, 21:14
Vacanţele în Grecia, în pericol. Numărul de infectări creşte alarmant, marţi a fost de 35 de ori mai mare decât în România

În ultimele 24 de ore, în Grecia au fost confirmate 1.797 de noi infectări, iar luni 801, potrivit site-ului keeptalkinggreece.com. Spre comparaţie, în România s-au înregistrat marţi 51 de cazuri noi, adică de 35 de ori mai puţine decât în această ţară. În condiţiile în care tulpina Delta îşi face tot mai agresiv simţită prezenţa în Europa, se pune problema cât de sigure vor fi vacanţele în Grecia în perioada următoare.

Grecia, ţară puternic dependentă de turism, a ridicat cea mai mare parte a restricţiilor pentru călătorii şi activităţi recreative, eliminând şi purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise.

Multe dintre noile infectări sunt în rândul tinerilor şi medicii avertizează asupra riscului unui nou val epidemic, alimentat de data aceasta de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului.

Circa 38% din populaţia Greciei eligibilă pentru vaccinarea anti-COVID-19 este complet vaccinată şi guvernul de la Atena oferă stimulente pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, cu obiectivul ca acest procent să ajungă la măcar 70% în toamnă.

Lockdownul instituit în noiembrie a costat economia greacă miliarde de euro. Guvernul grec a declarat că nu va închide din nou economia doar pentru a proteja o minoritate nevaccinată.

Citeşte şi Atenţie pentru cei care călătoresc la Barcelona. Catalonia a reintrodus de marţi restricţiile anti-Covid

De asemenea, Polonia riscă să se confrunte cu circa 15.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi dacă nu intensifică vaccinarea înaintea unui potenţial val patru al epidemiei în toamnă, a avertizat marţi ministrul polonez al sănătăţii, în contextul temerilor privind ritmul lent al vaccinării.

Cu circa 100 de noi cazuri de COVID-19 pe zi în prezent, Polonia încă nu trece printr-o creştere puternică a infectărilor provocate de varianta Delta a coronavirusului, descoperită prima dată în India şi care este pe cale să devină dominantă în Europa, unde unele ţări au reintrat deja pe un trend crescător al infectărilor.

Dar ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, a atras atenţia că Polonia, ţară ce a ridicat aproape toate măsurile antiepidemice şi cetăţenii ei se bucură de o vară oarecum fără restricţii, riscă să se confrunte în toamnă cu circa 15.000 de cazuri de COVID-19 în fiecare zi. Prin urmare, el şi-a îndemnat concetăţenii care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru.

”Cele mai multe estimări converg asupra faptului că în septembrie-octombrie, sau noiembrie, s-ar putea să ne confruntăm cu o nouă accelerare (a epidemiei) şi trebuie să tratăm aceasta drept scenariul cel mai probabil”, a subliniat oficialul polonez la o conferinţă de presă.

El a estimat că în cazul unei rate ridicate a vaccinării numărul cazurilor zilnice de COVID-19 ar putea fi diminuat în Polonia până la aproximativ 1.000-2.000 pe zi în noul val epidemic ce se întrevede. În perioada de vârf a celui de-al treilea val, Polonia, ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, a înregistrat peste 35.000 de cazuri zilnice. Până în prezent puţin peste 14 milioane de polonezi au fost complet vaccinaţi anti-COVID-19.

Citeşte şi Creşterea numărului de infectări cu Covid în Israel e semnul unei posibile eficacităţi mai reduse a vaccinurilor împotriva tulpinii Delta. Autorităţile iau în calcul reintroducerea restricţiilor