Vaccinare anti-COVID. Florin Cîţu: Sunt 98.134 de minori cu vârste între 12 şi 17 ani care s-au vaccinat. Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România

Vaccinare anti-covid. Florin Cîţu a anunţat că 98.134 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Premierul a precizat că nu avem niciun motiv să avem un val 4 puternic în România.

22 iun. 2021, 14:48
Vaccinare anti-COVID. Florin Cîţu: Sunt 98.134 de minori cu vârste între 12 şi 17 ani care s-au vaccinat. Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România
Vaccinare anti-COVID. Florin Cîţu: Sunt 98.134 de minori cu vârste între 12 şi 17 ani care s-au vaccinat. Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România

Vaccinare anti-COVID. Florin Cîţu a participat, marţi, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, la o ședință pe tema beneficiilor vaccinării copiilor.

Vaccinare anti-COVID. Florin Cîţu: Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România

„Susţin vaccinarea pentru populaţie, avem nevoie de cât mai mulţi oameni vaccinaţi, dar când vorbim de tineri sub 18 ani, aici părinţii şi tutorii sunt cei care iau decizii şi trebuie să ia cele mai bune decizii. Din datele pe care le avem până acum, sunt 98.134 de minori cu vârste între 12 şi 17 ani care s-au vaccinat, iar dintr-un raport privind dorinţa de vaccinare a elevilor, 45,5 % dintre elevi consideră că este foarte important şi important să se vaccineze.

Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România, puternic – s-ar putea să avem un val 4, pentru că gripa vine în fiecare an, aşa s-ar putea să avem şi aici – dar nu ar trebui să avem un val 4 semnificativ, cu efecte semnificative, pentru că avem vaccin în România şi dacă ne vaccinăm nu avem acest val 4.

Deci dacă ne vaccinăm în număr cât mai mare, ar trebui să nu avem un val 4 cu probleme, soluţia este simplă, din punctul meu de vedere. Toată familia trebuie să fie vaccinată pentru a scăpa de această pandemie”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Educaţiei a declarat în cadrul şedinţei de marţi că s-a atins nivelul de 60 la sută de profesori vaccinați, această categorie socio-profesională rămânând cea mai numeroasă din perspectivă numerică.

„Avem aproape o sută de mii de elevi cu vârsta între 12 și 17 ani (vaccinați). Avem aproape același număr de tineri cu vârsta de 18, 19 ani care sunt cea mai mare parte elevi. Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a, elevii care luni vor începe examenul de bacaluareat au dat dovadă de responsabilitatte din proria inițiativă”, declarat Sorin Cîmpeanu.

Referitor la începerea anului școlar 2021-2022, ministrul Educației și-a exprimat speranța că acest lucru se va putea întâmpla pe 13 septembrie.

„Pentru asta este nevoie să ne vaccinăm. (…) Vaccinarea este în interesul fiecăruia dintre noi”, a mai spus ministrul.

Citeşte şi Raed Arafat avertizează: „Dacă nu continuăm vaccinarea anti-covid, e un pericol varianta delta”

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul salvează vieţi

Valeriu Gheorghiţă, a explicat marți, la o ședință de lucru pe tema vaccinării anti-COVID-19, de ce este oportună vaccinarea copiilor.

„Sunt peste 140.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani care au fost vaccinati cu cel putin o doza, sub 10% din populatia tinta. Se discuta foarte mult despre oportunitatea vaccinarii minorilor de 12-15 ani, nu doar in Romania, la nivel global. Prima intrebare este daca vaccinarea minorilor salveaza vieti. Raspunsul este cat se poate de clar. Da, salveaza vieti chiar daca riscul minorilor de a face o forma grava de boala este semnificativ mai mic decat la adulti, totusi avem o rata de deces la nivel global de circa doua decese la un milion de copii, ceea ce inseamna….nu stiu daca inseamna mult sau putin, dar pentru persoana respectiva inseamna mortalitate 100%. Copii se pot infecta, pot transmite parintilor, bunicilor. In acest moment pe langa prevenirea formelor serioase de imbolnavire a minorilor cu boli cronice, vaccinarea tinerilor scade transmiterea. Putem sa impiedicam mult lantul transmiterii prin vaccinarea tinerilor, tinerii sunt persoane active, raspandesc virusul”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi Vaccinare anti-COVID. Mii de femei au probleme după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna