Vaccinare anti-covid în România. Nelu Tătaru: Vaccinarea nu împiedică infectarea

Vaccinare anti-covid în România. Nelu Tătaru a făcut noi precizări referitoare la vaccinul anti-covid. Ministrul Sănătăţii a precizat că prioritate vor avea cadrele medicale, însă a explicat că vaccinarea nu împiedică infectarea.

16 dec. 2020, 17:42
Vaccinare anti-covid în România. Nelu Tătaru: Vaccinarea nu împiedică infectarea

Vaccinare anti-covid în România. Nelu Tătaru a declarat că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în perioada dintre Crăciun şi Revelion.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membri din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a spus ministrul la Digi 24.

Ministru Tătaru a precizat că vaccinarea românilor va începe în primăvara anului viitor.

Citeşte şi Stare de alertă de Revelion. Nelu Tătaru a făcut anunţul la vot

Vaccinare anti-covid în România. Nelu Tătaru spune cum ajunge vaccinul la pacienţi

„Dozele se țin la -80 de grade, se țin în mașini speciale. Se vor duce la Institutul Cantacuzino, la congelatoarele pe care le avem. De asemenea, va fi stocat în teritoriu la spitalele militare.

De la centrele regionale vor fi duse la punctele de vaccinare.

Primele doze de vaccin vor fi duse la cei de la spitalele de boli infecțioase, e vorba de personalul medical. Ei au prioritate pentru vaccinare.

Oamenii pot face vaccinul la centrele de vaccinare, în colaborare cu medicii de familie.

S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureştiul e gândim la Romexpo sau la Arena Naţională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare.

Dacă un centru de vaccinare obişnuit are între 4 şi 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Naţională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenşi medicali care vor face acel vaccin, având zone de aşteptare (….) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute unde poate fi evaluat”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Cine nu se poate vaccina anti-covid

Ministrul Sănătăţii a precizat că cei care ”trec prin boală” nu se pot vaccina, însă imunizarea se va putea face şi la cei care au avut COVID-19.

Ministrul Sănătăţii a precizat că 82% dintre cei care au fost în prima linie doresc vaccinarea.

”Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care pute face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere ca a cel care nu este vaccinat”, a mai afirmat ministrul.