Vaccinare obligatorie împotriva COVID în Austria de sâmbătă. Preşedintele a semnat decretul

Austria a devenit vineri prima ţară din Europa care a introdus vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru persoanele adulte. Preşedintele Alexander Van der Bellen a semnat decretul, iar legea intră în vigoare de sâmbătă.

04 feb. 2022, 17:30
Vaccinare obligatorie împotriva COVID în Austria de sâmbătă. Preşedintele a semnat decretul

Austria introduce vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru adulţi. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial şi „va deveni efectivă sâmbătă”, a precizat un purtător de cuvânt de la Ministerul austriac al Sănătăţii.

Legea prevede că toţi rezidenţii austrieci cu vârsta peste 18 ani trebuie să se vaccineze. Sunt câteva categorii de persoane care sunt exceptate: femeile însărcinate, persoanele care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi persoanele scutite de la vaccinare din motive medicale.

Citeşte şi: Austria pune capăt lockdown-ului pentru nevaccinaţi. Miercuri, ţara s-a confruntat cu un nou record de infectări

Verificările privind vaccinarea obligatorie vor începe de la 15 martie. Amenzi pentru cei nevaccinaţi vor fi cuprinse între 600 şi 3.000 de euro, însă ele pot fi anulate dacă persoana amendată se vaccinează în două săptămâni.

Citeşte şi: Noi reguli de intrare în Austria. Cei cu doza booster pot intra în ţară necondiţionaţi de alte cerinţe

Peste 60% dintre austrieci susţin noua lege, potrivit unui sondaj recent citat de Agerpres, însă există totuşi şi un procent important din populaţie care i se opune cu fermitate. Zeci de mii de persoane au protestat pe străzile din Austria după anunţarea acestui proiect legislativ în noiembrie 2021, pentru a denunţa o măsură pe care o consideră „radicală” şi „liberticidă”.