Vaccinare obligatorie la copii. Protest la Parlament. Legea zace de doi ani în parlament VIDEO

Zeci de oameni s-au strâns în faţa Parlamentului pentru a protesta împotriva vaccinării obligatorii a copiilor. Proiectul de lege a trecut de Senat şi a ajuns acum la Camera Deputaţilor, unde se apropie votul final. Legea este dezbătută luni în Comisia de Sănătate.

02 mart. 2020, 10:14
Vaccinare obligatorie la copii. Protest la Parlament. Legea zace de doi ani în parlament VIDEO

Zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a cere ca vaccinarea să nu devină obligatorie. Protestatarii s-au înarmat cu pancarte cu icoane și cu averismente privind vaccinuri interzise în alte țări și spun că prin obligativitatea vaccinării se încalcă liberul arbitru al cetățenilor.

Reamintim că Plenul Senatului a adoptat în 23 octombrie, cu 99 de voturi „pentru” şi o abţinere, proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Singura modificare notabilă faţă de varianta trimisă de Guvern a fost eliminarea prevederii ca legea vaccinării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a se prevedea însă o altă dată.

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii.

Citeşte şi Muncitorii pakistanezi protestează pe şantiere. Se plâng că muncesc 10 ore pe zi, în timp ce angajaţii români lucrează opt ore