VACCINAREA ANTIGRIPALĂ. Primele vaccinuri, 19.000 de doze, au fost deja achiziţionate. Iată cum te protejezi de gripă

În această perioadă de tranziţie, în care temperaturile oscilează destul de mult şi într-un interval de timp foarte scurt, cazurile de gripă sau de viroze respiratorii se pot răspândi cu rapiditate. Vaccinarea antigripală reprezintă, însă, cea mai eficientă modalitate de a preveni o epidemie de gripă sezonieră. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, pentru RomaniaTV.net, că în a doua parte a lunii octombrie urmează să se deruleze campania gratuită de vaccinare antigripală a persoanelor la risc.

12 oct. 2017, 07:56
VACCINAREA ANTIGRIPALĂ. Primele vaccinuri, 19.000 de doze, au fost deja achiziţionate. Iată cum te protejezi de gripă

Gripa este o afecţiune gravă, care poate duce la spitalizare şi, uneori, chiar la deces. Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecţie împotriva gripei sezoniere şi reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale.

Campania gratuită de vaccinare a persoanelor la risc, derulată de Ministerul Sănătăţii începe în fiecare an în a doua parte a lunii octombrie. Primele vaccinuri, 19.000 de doze, au fost deja achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii, s-a încheiat procedura de licitaţie de achiziţie. În săptămâna următoare, aceste doze vor fi recepţionate şi vor ajunge la Direcţiile de Sănătate Publică, astfel încât medicii direct vaccinatori să poată să le ridice de acolo şi să se înceapă vaccinarea persoanelor la risc”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Persoanele care beneficiază de gratuite în ceea ce priveşte campania de vaccinare antigripală sunt: personalul medical, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, persoanele cu afecţiuni medicale, în special cardiologice şi respiratorii, gravidele.

În cazul persoanelor care nu beneficiază de gratuitate, acestea pot achiziţiona vaccinul din farmacii, mergând apoi la medicul de familie pentru a fi vaccinat.

Citeşte şi Cum ne întărim sistemul imunitar pentru a ne apăra de gripă. Vezi sfatul nutriţionistului

Cine se poate vaccina împotriva gripei? Toată lumea începând cu vârsta de 6 luni ar trebui să se vaccineze împotriva gripei în fiecare sezon. Vaccinarea este o măsură de prevenţie deosebit de importantă împotriva gripei pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicaţii legate de gripă.

Cine nu ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei? Sunt foarte rare cazurile în care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat unei persoane. Această decizie depinde de factori precum: vârsta, starea de sănătate şi orice alergii la vaccinul gripal sau la componentele sale.

Persoane care nu pot fi vaccinate:

  • Copii mai mici de 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizaţi
  • Persoane cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotice, etc.

Discută cu medicul de familie înainte de a te vaccina dacă:

  • Ai alergie la ouă sau la alte componente ale vaccinului
  • Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boală severă paralizantă)
  • Nu te simti bine

Având în vedere că organismul produce anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecţiei cu virus gripal în aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului, este recomandat ca persoanele să se vaccineze din timp, astfel încât să fie protejate înainte ca gripa să înceapă să se răspândească în comunitate.

Vaccinurile gripale care sunt administrate printr-o injecţie sunt făcute în două moduri:

  • Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infecţioase
  • Fără niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului antigripal recombinant.

Vaccinul antigripal nu provoacă gripă, însă poate avea o serie de reacţii adverse uşoare, de scurtă durată, precum:

  • Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care vaccinul a fost administrat
  • Febra (usoara)
  • Dureri musculare

De asemenea, pentru a ne feri de gripă şi viroze este important să acordăm o atenţie deosebită şi alimentaţiei şi igienei personale.

Cel mai important este să asculte sfatul medicului, importantă este alimentaţia sănătoasă, igiena personală, îmbrăcămintea adecvată pentru acest sezon, mişcarea în aer liber. Toate aceste componenete pot duce la îmbunătăţirea stării de sănătate”, a precizat, pentru RomaniaTV.net, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi Importanţa VACCINĂRII ANTIGRIPALE. Care este PERIOADA OPTIMĂ şi ce persoane sunt mai predispuse la boală