Vaccinarea cadrelor medicale în România. Medicii au fost programați, însă centrele sunt închise

Perioada Sărbătorilor de iarna a trecut, însă nu și liberele bugetarilor. Cadrele medicale sunt prima categorie din România care primește vaccinul COVID, însă vaccinarea este pusă pe pauză în aceste zile.

01 ian. 2021, 16:29
Vaccinarea cadrelor medicale în România. Medicii au fost programați, însă centrele sunt închise

Vaccinarea cadrelor medicale în România. Administrarea vaccinului COVID a fost pusă pe pauză, până luni, însă nu și programările medicilor. Cadrele medicale din sistemul privat au fost programați în centrele de vaccinare, însă activitatea în acestea este suspendată în aceste zile.

Citește și: Probleme cu stocurile de vaccin, producătorii avertizează UE

Medicii din Iași au fost programați pentru administrarea vaccinului, însă acest lucru nu a fost realizabil în aceste zile. Cu toate acestea, cadrele medicale nu își vor pierde prioritatea, ci vor fi reprogramați, conform Mediafax.

”Ca urmare, DSP Iași ne-a informat că practic se vor reprograma toate persoanele care deja au fost programate pentru vaccinare și se vor eșalona după data de 3 ianuarie, când spitalele și centrele de vaccinare vor putea într-adevăr să funcționeze în timp real”, explică medicul Anca Deleanu, care urmează să se vaccineze săptămâna viitoare.

Vaccinarea cadrelor medicale în România. Cu toate acestea, nu toate centrele de vaccinare din țară vor funcționa luni, 4 ianuarie, ci doar cele deschise inițial pentru cadre medicale. Spre exemplu, în județul Timiș, din 32 de centre, doar patru funcționează.

În ajunul Anului Nou aproximativ 5.000 de cadrele medicale s-au vaccinat împotriva coronavirus. Numărul total de persoane vaccinate de la începutul campaniei depășește 10.000 de persoane.

Când începe a doua etapă a vaccinării anti-COVID-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că autorităţile vor să accelereze procesul de vaccinare. Cel mai probabil, în luna ianuarie ca începe şi a doua etapă de imunizare pentru persoanele vârstnice şi cu boli cronice, desfăşurată în paralel cu prima desfăşurată în prezent.

„Nu avem un calendar, vorbim însă de o estimare, pentru că lucrurile au loc în dinamică. Trebuie să ne adaptăm în funcție de cum se desfășoară vaccinarea în prezent. Ne dorim o accelerare a procesului de imunizare, să vaccinam în pararel persoanele din categoria principală de risc, care pot să dezvolte forme severe sau critice, adică persoanele care sunt rezidente în centrele medico-sociale, persoanele vârstnice, cu dizabilități, cu comorbidități multiple. Am putea demara etapa a doua din ianuarie, însă vom analiza acest aspect pe 4 ianuarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.