Vaccinările copiilor din schema obligatorie se vor face la medicul de familie

Vaccinările copiilor din schema obligatorie se vor face la medicul de familie, la fel şi consultaţiile preventive, acestea din urmă având rol în creşterea şi dezvoltarea copilului, nutriţia, depistarea riscurilor şi intervenţia în acest sens şi includ evaluarea copilului la intrarea în şcoală, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană.

16 ian. 2014, 21:19
Vaccinările copiilor din schema obligatorie se vor face la medicul de familie

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană, consultaţiile preventive se referă şi la depistarea riscurilor la adolescenţi, la consilierea pentru un stil de viaţă sănătos şi la evitarea consumului de alcool, tutun, droguri, scrie Agerpres.

„În pachetul de servicii medicale de bază, consultaţiile preventive pentru copii se fac la externarea din maternitate şi la 1 lună la domiciliul copilului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni şi cuprinde şi educaţia pentru diversificare şi continuarea alăptării până la 2 ani”, a spus Pană.

Potrivit pachetului, consultaţiile de prevenţie se vor face o dată pe an de la 4 la 18 ani, iar medicul de familie este cel care face vaccinările prevăzute în schema naţională de vaccinări obligatorie pentru copii.

„Consultaţii programate mai complexe, în care se evaluează starea de sănătate şi se identifică posibilele riscuri pentru persoanele care nu au o nicio problemă de sănătate, se vor face o dată la 3 ani pentru cei sub 40 de ani şi o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani. În cadrul acestor consultaţii cu rol de prevenţie intră atât examinarea propriu-zisă, cât şi un set de investigaţii la frecvenţă recomandată pentru grupa de vârstă şi sex. Consultaţia preventivă include şi consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului. Aceste consultaţii de evaluare nu trebuie confundate cu consultaţia la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou apărute”, prevede pachetul de bază.

Pentru o problemă nouă de sănătate (durere, stare de rău, febră etc) care nu reprezintă urgenţă, orice persoană asigurată se va adresa medicului de familie, de câte ori are nevoie.

Pachetul mai prevede că medicul de familie consultă pacientul (1-3 consultaţii în funcţie de caz) şi îi prescrie un tratament, iar la nevoie îl trimite la analize (1-6 analize), iar dacă problema de sănătate nu se poate rezolva de către medicul de familie, acesta dirijează pacientul către medicul specialist din ambulator sau către spital, după caz.

Citeşte şi Nicolăescu: S-a propus sancţionarea celor care nu merg la controlul periodic