Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România. Arafat: „Asistăm la un moment istoric, dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat”

Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România. Transportul a intrat în ţară prin vama Nădlac 2. Sâmbătă vaccinurile vor ajunge la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

25 dec. 2020, 13:44
Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România. Arafat: „Asistăm la un moment istoric, dar nu înseamnă că problema s-a rezolvat”

Vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în România. Primele 10.000 de doze din vaccinul anti-COVID-19 pe care România ar trebui să-l primească de la UE au intrat în ţară, prin Vama Nădlac 2 (județul Arad). Camionul a ajuns vineri, în jurul orei 13.40, în vamă.

Primele doze de vaccin-anti COVID-19 au ajuns în România

„Asistam la un moment istoric, care arata ca lumea a gasit o solutie si incepem sa o aplicam. UE a reusit sa nu dezamageasca cetatenii. Asa cum a intrat acest camIon, au intrat in toate tarile membre. A fost un efort imens la care au participat toate tarile membre.

Este o speranta, dar atentie, nu inseamna ca problema s-a rezolvat si uitam de masurile de distantare si de masti. Vom lucra pe doua fronturi: combattere si limitare si vaccinare, care speram ca va duce la stoparea problemei, in timp, bineinteles”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Este o onoare sa ma aflu aici in calitate de coordonator al campaniei de vaccinare. Este ziua in care primim prima transa, simbolica, care va ajunge pe 26 decembrie la Institutul Cantacuzino. Aceasta transa este alocata celor 10 spitale din prima linie.

Ma bucur ca exista interes si debatere publica. Ne obliga si ne motiveaza sa demaram campania de vaccinare in conditii cat se poate de sigure.

Actiunea este perfect sincronizata cu toate tarile UE. Este un efort fara precedent si suntem pregatiti sa desfasuram campania.

Avem o strategie in trei etape: prima va fi vaccinarea personalului medical, a doua este populatia la risc si personalul esential, iar a treia etapa este vaccinarea populatiei largi”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Din Arad, vaccinul anti-COVID-19 va ajunge sâmbătă dimineaţă la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, a anunţat Grupul pentru Comunicare Strategică.

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, luni, că autorităţile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID în România începând cu data de 27 decembrie şi i-a îndemnat pe toţi cetăţenii să aibă încredere în acest demers.

Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Şi, folosesc acest prilej, pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”, a declarat Nicolae Ciucă.

 

Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să se vaccineze: „Vaccinurile sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde europene”

„Campania de vaccinare începe în România și în toată UE exact pe data de 27 septembrie, duminică. Se începe cu o primă tranșă, dar deja după Crăciun încep să vină primele tranșe de vaccin.

Vaccinurile sunt sigure, eficiente, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Dragi români, aveți grijă de voi, respectați restricțiile. Multă sănătate și Crăciun fericit!”, a spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Vom avea personalităţi care se vor vaccina, dar nimeni nu va sări rândul. Prioritate au cadrele medicale”

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale, se arată într-un ordin aprobat miercuri, prin care au fost stabilite normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva noului coronavirus.