Vaccinul Moderna a fost aprobat în UE. Este al doilea vaccin care a primit undă verde din partea Agenţiei Europene a Medicamentului UPDATE

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat miercuri undă verde utilizării vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Moderna. Ulterior, miercuri seară, vaccinul a fost autorizat.

RomaniaTV.net
06 ian. 2021, 15:53
Vaccinul Moderna a fost aprobat în UE. Este al doilea vaccin care a primit undă verde din partea Agenţiei Europene a Medicamentului UPDATE
Primele doze de vaccin de la Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino. Vineri începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID

UPDATE

. Vaccinul Moderna a fost autorizat să fie folosit în UE, a confirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von Der Layen. „Le oferim europenilor mai multe vaccinuri COVID-19. Cu vaccinul Moderna, al doilea autorizat acum în UE, vom avea încă 160 de milioane de doze. Și vom avea mai multe vaccinuri. Europa şi-a asigurat până la două miliarde de doze, de potențiale vaccinuri anti-COVID-19. Vom avea mai mult decât suficiente vaccinuri sigure și eficiente pentru protejarea tuturor europenilor„, a afirmat Ursula von der Leyen.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Agenția Europeană a Medicamentului s-a reunit miercuri pentru a doua oară săptămâna aceasta şi a decis să dea undă verde vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna. EMA a stabilit că vaccinul dezvoltat de Moderna îndeplinește criteriile de siguranță și eficacitate.

„Veşti bune pentru efortul nostru de a aduce mai multe vaccinuri anti-COVID-19 în Europa. EMA a evaluat vaccinul produs de Moderna ca fiind sigur şi eficient. Acum lucrăm cu viteză maximă pentru a aproba acest vaccin şi pentru ca el să devină disponibil în Europa”, a anunţat pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În urma acestui anunț, Comisia Europeană urmează să elibereze autorizația condiționată de punere pe piață pentru vaccinul dezvoltat de Moderna. Această procedură este considerată o formalitate.

Acesta este cel de-al doilea vaccin pe care EMA a recomandat să fie autorizat în cadrul Uniunii Europene, în urma analizei temeinice a datelor de siguranță, eficacitate și calitate derivate din studiile clinice care au implicat în jur de 30.000 de voluntari. În luna decembrie, Comisia Europeană a autorizat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.

La fel ca în cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, şi în cazul vaccinului produs de Moderna se recomandă de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Comisia Europeană a semnat la data de 25 noiembrie 2020 un contract cu compania Moderna ce prevede achiziția a 80 de milioane de doze care să fie disponibile statelor membre, cu opțiunea de a accesa ulterior alte 80 de milioane de doze.

România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-Covid-19

Dozele de vaccin anti-COVID-19 care au ajuns miercuri dimineaţă în România vor fi distribuite către centre de vaccinare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

România a primit miercuri dimineață alte 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, din cota pe care o are repartizată, pentru luna ianuarie, prin mecanismul comun al Uniunii Europene. 40.000 de doze au fost aduse la București cu o aeronavă care a aterizat miercuri dimineață pe Aeroportul Henri Coandă și vor fi transportate la Institutul Cantacuzino.

Aceasta este cea de-a treia tranșă de vaccin care ajunge în România. Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România de Crăciun. A doua tranşă a cuprins 140.500 de doze de vaccin.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, cele 150.150 de doze fiind distribuite astfel:
– Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 39.975 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 26.325 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 20.475 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 20.475 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 13.650 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 17.550 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 11.700 doze.

Până la finalul lunii ianuarie, România ar trebui să primească 600.000 de doze de vaccin.

Citeşte şi: STUDIU. Majoritatea persoanelor au anticorpi și la șase luni de la infectare