Vaccinul de la Moderna nu îndeplineşte criteriile pentru doza booster. Specialiştii FDA: Eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată

Specialiştii Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA anunţă că vaccinul de la Moderna nu îndeplineşte toate criteriile pentru administrarea unei doze booster, precizând că eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată.

13 oct. 2021, 10:49
Vaccinul de la Moderna nu îndeplineşte criteriile pentru doza booster. Specialiştii FDA: Eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată

Vaccinul de la Moderna nu îndeplineşte toate criteriile pentru administrarea unei doze booster, anunţă specialiştii Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite.

Vaccinul de la Moderna nu îndeplineşte toate criteriile pentru administrarea unei doze booster

Potrivit reprezentanţilor FDA, Moderna nu îndeplineşte toate criteriile instituţiei pentru susţinerea administrării celei de-a treia doze de vaccin, pentru că eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată, transmite Reuters.

Citeşte şi Klaus Iohannis şi-a făcut şi doza a treia de vaccin. Ce spune preşedintele despre vaccinarea obligatorie a medicilor şi profesorilor

Specialiştii americani susțin că diferenţa dintre nivelul anticorpilor înainte şi după rapel nu este suficient de mare, în special la persoanele la care nivelul respectiv a rămas ridicat.

Documentele au fost publicate înaintea unei întâlniri din această săptămână a unei comisii de experţi externi ai FDA care trebuie să discute despre rapeluri.

Săptămâna viitoare, o comisie de consultanţi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) se va reuni pentru a discuta recomandări specifice referitoare la cine poate primi rapeluri, dacă FDA le va autoriza.

Preşedintele Jo Biden a anunţat în acest an planuri pentru administrarea de rapeluri majorităţii adulţilor, dar unii specialişti ai FDA au afirmat într-un articol publicat în revista The Lancet că nu există dovezi suficiente pentru a susţine inocularea întregii populaţii, potrivit News.ro.

Majoritatea datelor privind din Israel, unde sunt administrate rapeluri ale vaccinului Pfizer/BioNTech, dar nu au avut loc studii la nivelul populaţiei pentru vaccinurile dezvoltate de Moderna sau Johnson & Johnson.

Consultanţii FDA vor evalua vineri şi rapelul vaccinului într-o singură doză al J&J.

J&J a solicitat FDA să autorizeze administrarea unui rapel la cel puţin două luni după doza iniţială a vaccinului său pentru coronavirus.

Citeşte şi Alexandru Rafila refuză a treia doză de vaccin. Explicația medicului

BILANȚ VACCINARE COVID 12 octombrie. Peste 58.000 de doze din serul anti-Covid administrate în ultimele zile

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, în ultimele 24 de ore au fost administrate 58.409 de doze.

Dintre acestea, 27.548 de persoane au făcut prima doză, 5.026 au făcut rapelul, iar 25.835 doza a treia.

Dintre românii care au făcut prima doză, 13.032 au primit serul Pfizer, 336 au făcut vaccinul Moderna, 12 cetățeni au primit serul de la AstraZeneca, iar 14.168 au primit doza unică de la Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost administrate 10.873.225 doze din serul anti-COVID, iar 5.566.121 de persoane au fost vaccinate cu schema completă, iar 412.475 de persoane aau primit a treia doză.