„Vagoanele apocalipsei”, cel mai rău coşmar pentru SUA. Detalii neştiute despre trenurile-rachetă de unde Rusia poate lansa arme nucleare

Pe 19 iulie 2018, Kremlinul a lansat o serie de videoclipuri care prezintă diverse sisteme de arme nucleare în curs de dezvoltare, una dintre ele fiind parte a unui proiect de cinci ani, de dezvoltare a unui tren de lansare a rachetelor nucleare, un succesor al unui „Tren fantomă” sovietic care a fost operațional în urmă cu 40 de ani.
Daniel Spătaru
07 feb. 2022, 12:16

Conceptul de arme nucleare mobile feroviare datează de câteva decenii, bazat pe ideea că un sistem nuclear în mișcare este mult mai greu de vizat de un inamic cu lovituri preventive. Acest principiu a făcut din submarinele încărcate cu rachete balistice cea mai eficientă formă de descurajare nucleară. Asta şi pentru că submarinele sunt greu de urmărit, deoarece pot străbate vaste întinderi oceanice în timp ce sunt scufundate.

Pentru trenul nuclear, „ascunderea” acestuia ar însemna amestecarea sa în traficul feroviar civil, în timp ce rătăceşte pe căile ferate în perpetuă mișcare. Sigur, un atac preventiv ar putea lovi unele dintre „trenurile apocalipsei”, dar este chiar imposibil să le vânezi pe toate, existând un risc major de ucidere a civililor.

În anii 1980, sovieticii au dezvoltat racheta balistică intercontinentală (ICBM) RT-23 Molodeţ, scurtată față de ICBM-urile anterioare pentru a se potrivi într-un vagon de tren standard. Racheta SS-24 rezultată (Scalpel – denumirea de cod a NATO) avea un diametru de 2,4 metri, folosea combustibil solid pentru o lansare relativ rapidă și putea lovi ținte aflate la 11.000 km depărtare, datorită rachetelor sale de propulsie în trei trepte. Rachetele de 104 tone erau pline cu zece focoase nucleare de 550 de kilotone care se separau pentru a atinge diferite ținte.

Trenurile erau trase de trei locomotive diesel standard DM-62 şi aveau ca sprijin și un vagon cisternă, cu combustibil. De asemenea, cei care însoţeau transportul aveau la dispoziţie mâncare suficientă pentru 28 de zile. Erau și trei vagoane încărcate cu rachete, camuflate pentru a semăna cu vagoanele frigorifice, având uși laterale false. Cum rachetele erau foarte grele, roţile trenului trebuiau să fie din oțel armat, existând astfel un risc de a face aceste trenuri mai ușor de identificat.

Citeşte şi Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Pentru lansare, RT-23 ar fi trebuit să se oprească la unul dintre cele 200 de puncte de tragere special construite de-a lungul sistemului feroviar sovietic, să înlăture cablurile de alimentare cu un dispozitiv special și să deschidă acoperișurile vagoanelor ce transportau rachete. Pentru a evita arderea trenului la lansarea rachetei, Molodeţ folosea un sistem de „lansare la rece”: o încărcătură de pulbere propulsa racheta la înălţime de 20 de metri, apoi un propulsor o înclina departe de tren înainte ca, în cele din urmă, racheta să fie aprinsă.

În total au fost construite în total 12 trenuri, ele fiind active între 1987 și 2002. Serviciile de informații americane au încercat să urmărească prin satelit mișcările trenurilor camuflate, însă doar cu succes parțial. De fapt, Pentagonul și-a dezvoltat propriul tren de rachete nucleare, Peacekeeper Rail Garrison. Au fost dezvoltate două prototipuri camuflate pentru a semăna cu vagoane obișnuite, dar sfârșitul Războiului Rece a anulat planurile de construcţie a 50 astfel de trenuri.

Trenurile fantomă ale Rusiei

Citeşte şi Vladimir Putin, discurs ameninţător la o paradă navală: „Flota rusă detectează orice ţintă inamică şi îi poate da o lovitură letală”

Trenurile fantomă ale Rusiei au fost în cele din urmă retrase între 2003 și 2005, iar două dintre ele sunt acum exponate de muzeu.

Cu toate acestea, dezvoltarea de către Pentagon a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice și a unui program numit Prompt Global Strike, conceput pentru a oferi capacitatea de a lovi cu precizie orice locație de pe planetă în decurs de o oră, a făcut Moscova să devină paranoică la gândul că Statele Unite dobândesc capacitatea de a distruge arsenalul rusesc. Acest lucru a determinat investițiile masive ale Rusiei în sisteme îmbunătățite de lansare a armelor nucleare.

În 2012, Institutul de Tehnologie Termică din Moscova a început să dezvolte un succesor al RT-23, numit RS-27 sau BZhRK Barguzin, numit după vânturile violente ale lacului Baikal. Întregul proiect a primit aprobarea finală în 2014.

Noul „tren fantomă” ar folosi o rachetă RS-24 Yars mult mai ușoară, care cântăreşte doar 54 de tone și are doar patru focoase nucleare. Prin urmare, noul sistem ar putea folosi vagoane de tren standard, cu roți obișnuite, și ar putea avea montate șase rachete balistice în loc de trei. Yars poate ajunge la o viteză de până la 20 de ori mai mare decât viteza sunetului și poate efectua manevre pentru a se sustrage de la interceptoarele de rachete balistice.

Echipajul unui Barguzin ar fi în număr de aproximativ 70, iar rachetele ar putea fi lansate de oriunde pe calea ferată. Vagoanele au protecţie ultraspecială şi se presupune că ar putea „rezista unei explozii nucleare care ar avea loc la doar câteva sute de metri distanță”. Oficialii apărării de la Moscova se laudă că noul tren al morții face parte dintr-o „triadă la sol”, care cuprinde silozuri de rachete fixe, rachete balistice mobile montate pe camioane și arme montate pe șine.

În 2016 și 2017 Barguzin a fost supus mai multor teste, cu intrarea în serviciu planificată pentru 2019, dar, în realitate, programul a primit o puternică lovitură în 2014, când i-au fost tăiate în mare parte costurile de finanţare, deoarece economia Rusiei s-a contractat ca urmare a sancțiunilor internaționale și a scăderii prețului petrolului. În decembrie 2017, ziarele ruse au dezvăluit că trenul de rachete a fost lăsat în afara planului de armament de stat GPV, dar, oricum, proiectul Barguzin ar putea fi reînviat brusc dacă circumstanțele internaţionale se schimbă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan