„Vagoanele apocalipsei”, cel mai rău coşmar pentru SUA. Detalii neştiute despre trenurile-rachetă de unde Rusia poate lansa arme nucleare

Pe 19 iulie 2018, Kremlinul a lansat o serie de videoclipuri care prezintă diverse sisteme de arme nucleare în curs de dezvoltare, una dintre ele fiind parte a unui proiect de cinci ani, de dezvoltare a unui tren de lansare a rachetelor nucleare, un succesor al unui „Tren fantomă” sovietic care a fost operațional în urmă cu 40 de ani.
Daniel Spătaru
07 feb. 2022, 12:16

Conceptul de arme nucleare mobile feroviare datează de câteva decenii, bazat pe ideea că un sistem nuclear în mișcare este mult mai greu de vizat de un inamic cu lovituri preventive. Acest principiu a făcut din submarinele încărcate cu rachete balistice cea mai eficientă formă de descurajare nucleară. Asta şi pentru că submarinele sunt greu de urmărit, deoarece pot străbate vaste întinderi oceanice în timp ce sunt scufundate.

Pentru trenul nuclear, „ascunderea” acestuia ar însemna amestecarea sa în traficul feroviar civil, în timp ce rătăceşte pe căile ferate în perpetuă mișcare. Sigur, un atac preventiv ar putea lovi unele dintre „trenurile apocalipsei”, dar este chiar imposibil să le vânezi pe toate, existând un risc major de ucidere a civililor.

În anii 1980, sovieticii au dezvoltat racheta balistică intercontinentală (ICBM) RT-23 Molodeţ, scurtată față de ICBM-urile anterioare pentru a se potrivi într-un vagon de tren standard. Racheta SS-24 rezultată (Scalpel – denumirea de cod a NATO) avea un diametru de 2,4 metri, folosea combustibil solid pentru o lansare relativ rapidă și putea lovi ținte aflate la 11.000 km depărtare, datorită rachetelor sale de propulsie în trei trepte. Rachetele de 104 tone erau pline cu zece focoase nucleare de 550 de kilotone care se separau pentru a atinge diferite ținte.

Trenurile erau trase de trei locomotive diesel standard DM-62 şi aveau ca sprijin și un vagon cisternă, cu combustibil. De asemenea, cei care însoţeau transportul aveau la dispoziţie mâncare suficientă pentru 28 de zile. Erau și trei vagoane încărcate cu rachete, camuflate pentru a semăna cu vagoanele frigorifice, având uși laterale false. Cum rachetele erau foarte grele, roţile trenului trebuiau să fie din oțel armat, existând astfel un risc de a face aceste trenuri mai ușor de identificat.

Citeşte şi Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Pentru lansare, RT-23 ar fi trebuit să se oprească la unul dintre cele 200 de puncte de tragere special construite de-a lungul sistemului feroviar sovietic, să înlăture cablurile de alimentare cu un dispozitiv special și să deschidă acoperișurile vagoanelor ce transportau rachete. Pentru a evita arderea trenului la lansarea rachetei, Molodeţ folosea un sistem de „lansare la rece”: o încărcătură de pulbere propulsa racheta la înălţime de 20 de metri, apoi un propulsor o înclina departe de tren înainte ca, în cele din urmă, racheta să fie aprinsă.

În total au fost construite în total 12 trenuri, ele fiind active între 1987 și 2002. Serviciile de informații americane au încercat să urmărească prin satelit mișcările trenurilor camuflate, însă doar cu succes parțial. De fapt, Pentagonul și-a dezvoltat propriul tren de rachete nucleare, Peacekeeper Rail Garrison. Au fost dezvoltate două prototipuri camuflate pentru a semăna cu vagoane obișnuite, dar sfârșitul Războiului Rece a anulat planurile de construcţie a 50 astfel de trenuri.

Trenurile fantomă ale Rusiei

Citeşte şi Vladimir Putin, discurs ameninţător la o paradă navală: „Flota rusă detectează orice ţintă inamică şi îi poate da o lovitură letală”

Trenurile fantomă ale Rusiei au fost în cele din urmă retrase între 2003 și 2005, iar două dintre ele sunt acum exponate de muzeu.

Cu toate acestea, dezvoltarea de către Pentagon a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice și a unui program numit Prompt Global Strike, conceput pentru a oferi capacitatea de a lovi cu precizie orice locație de pe planetă în decurs de o oră, a făcut Moscova să devină paranoică la gândul că Statele Unite dobândesc capacitatea de a distruge arsenalul rusesc. Acest lucru a determinat investițiile masive ale Rusiei în sisteme îmbunătățite de lansare a armelor nucleare.

În 2012, Institutul de Tehnologie Termică din Moscova a început să dezvolte un succesor al RT-23, numit RS-27 sau BZhRK Barguzin, numit după vânturile violente ale lacului Baikal. Întregul proiect a primit aprobarea finală în 2014.

Noul „tren fantomă” ar folosi o rachetă RS-24 Yars mult mai ușoară, care cântăreşte doar 54 de tone și are doar patru focoase nucleare. Prin urmare, noul sistem ar putea folosi vagoane de tren standard, cu roți obișnuite, și ar putea avea montate șase rachete balistice în loc de trei. Yars poate ajunge la o viteză de până la 20 de ori mai mare decât viteza sunetului și poate efectua manevre pentru a se sustrage de la interceptoarele de rachete balistice.

Echipajul unui Barguzin ar fi în număr de aproximativ 70, iar rachetele ar putea fi lansate de oriunde pe calea ferată. Vagoanele au protecţie ultraspecială şi se presupune că ar putea „rezista unei explozii nucleare care ar avea loc la doar câteva sute de metri distanță”. Oficialii apărării de la Moscova se laudă că noul tren al morții face parte dintr-o „triadă la sol”, care cuprinde silozuri de rachete fixe, rachete balistice mobile montate pe camioane și arme montate pe șine.

În 2016 și 2017 Barguzin a fost supus mai multor teste, cu intrarea în serviciu planificată pentru 2019, dar, în realitate, programul a primit o puternică lovitură în 2014, când i-au fost tăiate în mare parte costurile de finanţare, deoarece economia Rusiei s-a contractat ca urmare a sancțiunilor internaționale și a scăderii prețului petrolului. În decembrie 2017, ziarele ruse au dezvăluit că trenul de rachete a fost lăsat în afara planului de armament de stat GPV, dar, oricum, proiectul Barguzin ar putea fi reînviat brusc dacă circumstanțele internaţionale se schimbă.

DailyBusiness
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
Spynews
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, la preț special, de joi, 25 martie 2025, multe produse la mare căutare în rândul românilor. Stocurile sunt limitate
Capital.ro
Regulă nouă privind suspendarea și retragerea permisului de conducere. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Gabriela Cristea a ajuns la spital: ”Am început să mă simt rău, m-au trimis direct la camera de gardă”
DailyBusiness
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
Adevarul
Lista lui Peșchir: personajele cunoscute pe internet care au primit sume consistente pentru promovarea lui Călin Georgescu
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu David Pușcaș după declarațiile Luminiței Anghel? Mărturisirea sfâșietoare făcută de fiul adoptiv al artistei: „Sunt devastat. Nu am știut că...”
Spynews
Alertă de ultimă oră în România! Meteorlogii au emis cod galben de vreme rea. Urmează patru zile cu ploi și vânt puternic
Spynews
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Evz.ro
Euro, creștere alarmantă. Ratele și prețurile locuințelor ar putea exploda
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Românii cu credite în lei vor plăti rate mai mici din luna aprilie! Cu cât scade rata lunară, în funcție de suma împrumutată
Cancan.ro
O cântăreață celebră a murit. Au dus-o de urgență la spital după ce i s-a făcut rău, dar medicii n-au mai reușit să o salveze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Cutremur fără precedent în România. Au venit datele oficiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă, chiar când se afla în avion! Nu i-a venit să creadă ce vede când s-a uitat pe geam
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
1.370 de lei în plus la pensie. Milioane de români vor beneficia imediat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Biroul Electoral Central 2025: Cine sunt ”inginerii” alegerilor prezidențiale din România?