Val de aer polar peste România. Ninge ca în toiul iernii în unele zone. Când scăpăm de frig. Prognoza meteo pentru luna mai

Vreme extremă în mai multe zone din țară! În nordul țării vremea rea face ravagii, ninge ca în toiul iernii. A fost prăpăd în județul Bistrița-Năsăud. Furtuna violentă a smuls un acoperiș și a doborât mai mulți copaci. În urma evenimentului, mai multe autoturisme au fost avariate.

09 mai 2023, 08:29
Val de aer polar peste România. Ninge ca în toiul iernii în unele zone. Când scăpăm de frig. Prognoza meteo pentru luna mai

Deși ne apropiem de mijlocul lunii mai și mai e puțin și vine vara, în unele zone ninge puternic. Meteorologii anunță că marți vremea va fi deosebit de rece în majoritatea zonelor, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 18 grade, iar cele minime între 0 şi 10 grade, mai scãzute în estul Transilvaniei spre -3…-2 grade.

Înnorãrile vor fi temporare şi va ploua slab, local în sud-est, sud-vest şi la munte şi izolat în rest. În Carpaţii Meridionali şi Orientali la altitudini în general de peste 1700 m vor fi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificãri (rafale în general de 40…50 km/h) în jumãtatea de sud a ţãrii şi pe arii restrânse în rest. Noaptea pe alocuri vor fi condiţii de ceaţã, iar în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi de brumã.

Și în București, vremea va fi deosebit de rece, cu o temperaturã maximã de 14…16 grade şi o minimã de 5…7 grade. Cerul va avea înnorãri, mai persistente pe parcursul zilei, însã condiţiile pentru ploi slabe vor fi reduse. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri în prima jumãtate a intervalului (rafale de 40…45 km/h).

Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: România, cuprinsă de un val de aer polar! Când scăpăm de frig şi ploi

De miercuri, valorile de temperaturã diurne vor creşte uşor în vest, dar în cea mai mare parte a ţãrii vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obişnuit. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 şi 20 de grade, iar cele minime între -3 şi 11 grade. Cerul va avea înnorãri, pe alocuri va ploua slab în zona montanã şi izolat în rest, cu o probabilitate mai mare în regiunile estice şi sud-estice. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii sub formã de lapoviţã sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri în sud-vest şi pe crestele montane. Noaptea, vor fi condiţii de ceaţã, iar pe spaţii mici în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi de brumã.

În capitală, vremea se va menţine deosebit de rece. Cerul va avea înnorãri temporare, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 16…17 grade, iar cea minimã de 5…7 grade, potrivit ANM.

Citește și: PROGNOZA METEO. Lapoviţă şi ninsoare la munte, vijelii cu tunete şi fulgere în aproape toată ţara

În zonele montane din Neamț, Suceava, Bistrița a nins în ultimele ore și s-a depus strat consistent de zăpadă.

A nins și s-a depus strat de zăpadă și la Pojorâta.

Prognoza meteo pentru luna mai. Cât mai ține frigul

Meteorologii anunţă frig şi ploi până la jumătatea lunii mai, după care temperaturile vor fi cele specifice perioadei, cu valori uşor crescute în ultima săptămână din lună.

În săptămâna 8 – 15 mai valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile estice şi sud-estice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de vest şi de sud-vest a ţării, dar şi deficitar în regiunile nordice şi local în cele centrale şi sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 15 – 22 mai temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile, posibil uşor mai coborâte, local, în cele sud-vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice şi sudice, dar mai ales în cele sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 22 – 29 mai temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În săptămâna 29 mai – 5 iunie mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării.