Val de caniculă insuportabilă în Brazilia. Temperaturile depășeșc 50 de grade Celsius

Brazilia fierbe în această perioadă, după ce un val de caniculă cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius a pus stăpânire pe țară. Oamenii abia mai pot respira, iar meteorologii nu au vești bune pentru următoarele zile.

15 nov. 2023, 10:47
Val de caniculă insuportabilă în Brazilia. Temperaturile depășeșc 50 de grade Celsius
Val de caniculă insuportabilă în Brazilia. Temperaturile depășeșc 50 de grade Celsius

Aproape 3.000 de zone din Brazilia sunt vizate de coduri roșii de vreme extremă, cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius. Țara se confruntă cu un val de căldura nemaivăzut pentru această dată din calendar, potrivit BBC. Recordurile au fost bătute în mai multe zone ale țării, inclusiv în orașul Rio de Janeiro, unde temperaturile au ajuns la un vârf de 52,5 grade Celsius.

Citește și: Vremea se schimbă la 180 de grade! Elena Mateescu, anunț de ultimă oră despre prognoza actuală. ”Se va simți în toată țara”

Temperaturi sufocante în Brazilia, de peste 50 de grade Celsius

Peste 100 de milioane de oameni sunt afectați de această căldură extremă, iar temperaturile foarte ridicate vor continua cel puțin până vineri, după cum au anunțat autoritățile. Oficialii brazilieni spun că temperaturile extreme sunt o consecință a fenomenului El Nino și schimbărilor climatice. În Sao Paulo s-a înregistrat o medie de 37,3 grade Celsius, marți după-amiază, a transmis Institutul Național de Meteorologie (Inmet).

„Sunt epuizată, e greu. Când ajung acasă trebuie să mă ud cu apă rece, altfel nici nu pot să mă ridic de oboseală, e greu și să dormi”, spune Riquelme da Silva, în vârstă de 22 de ani.

O categorie foarte sensibilă în fața acestui val de căldură sunt vânzătorii stradali care sunt nevoiți să stea de dimineață până seara sub cerul liber pentru a-și câștiga existența. Cei în vârstă sau cu boli cronice sunt chiar în pericol de moarte.

Prin alertele roșii emise de Inmet populația este avertizată că temperaturile vor fi cu 5 grade mai mari decât normalul perioadei timp de 5 zile și că ar putea să fie un pericol semnificativ pentru sănătate. Valul de căldură, care vine cu mai mult de o lună înainte de începutul verii în emisfera sudică, a dus la creșteri uriașe de consum de energie electrică în Brazilia, în condițiile în care oamenii încearcă să se răcorească.

Cercetările specialiștilor Inmet din ultimele zile au arătat că temperaturile medii au fost peste valorile istorice din iulie și până în octombrie. Vremea extremă devine mult mai frecventă și mai intensă în toată lumea din cauza schimbărilor climatice.

Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Unde şi când vine iarna în România