Vremea se schimbă la 180 de grade! Elena Mateescu, anunț de ultimă oră despre prognoza actuală. ”Se va simți în toată țara”

În acest an toamna este doar în calendar pentru că temperaturile din termometre sunt în continuare ridicate. Se pare că nici în perioada următoare toamna nu își va face simțită prezența și asta pentru că valorile termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade.

14 nov. 2023, 14:37
Vremea se schimbă la 180 de grade! Elena Mateescu, anunț de ultimă oră despre prognoza actuală. ”Se va simți în toată țara”

Elena Mateescu, anunț de ultimă oră despre prognoza actuală. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că marți temperaturile vor crește, însă vin ploile, care se vor instala în toată țara.

Citește și Prognoza meteo 15 noiembrie 2023. Temperaturi ridicate în perioada următoare. Anunțul făcut de meteorologi

Elena Mateescu, anunț de ultimă oră despre prognoza actuală

”O vreme caldă începând de astăzi, cu 20 de grade la această oră la Zimnicea, 16 grade în Capitală și de altfel, la multe stații din partea de sud-est a țării, 19…20 de grade.

Mâine, valorile de temperaturi vor fi în ușoară scădere, dar ele rămân în continuare peste cele specifice datei din calendar, pentru că mâine valorile se vor situa frecvent între 8…18 grade Celsius.

Același ecart și joi, între 7…14 grade Celsius. Și chiar și sfârșitul de săptămână păstrează valori ușor peste ceea ce ar fi normal.

Minimele vor fi, în general, pozitive, 2…10 grade Celsius. În depresiuni este posibil să ne apropiem totuși de 0 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.   

Potrivit directorului ANM, ploile vor continua și în zilele următoare în majoritatea zonelor țării.

”Ceea ce este însă foarte important, mâine vom conta pe precipitații în cea mai mare parte a țării. La începutul nopții de miercuri spre joi, în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în Maramureș, Transilvania, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar și în zona Banatului și a Crișanei.

Ploi moderate cantitativ însemnând 15-25 l/mp, dar la altitudini mai mari de 1600 de metri, pe parcursul nopții, ninsori și lapoviță, asociate în același timp cu intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 70…80 km/h.

Sfârșitul de săptămână va aduce o ușoară ameliorare în ceea ce privește aspectul ploilor. Rămâne de interes regimul de temperaturi, cu un ecart în medie între 7 până la 14…15 grade Celsius”, a mai spus directorul ANM.

Cod galben de viituri pe râuri din 10 judeţe din țară, până miercuri seară

Din cauza ploilor însemnate cantitativ care vor cădea în următoarele ore hidrologii au emis o atenţionare Cod galben de viituri pe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Timiş şi Caraş-Severin valabilă până miercuri seară.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în conformitate cu situaţia hidrometeorologică actuale şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiştii au emis Codul galben care a intrat în vigoare marţi, la ora 14.00, şi este valabil până miercuri, ora 18.00.

În același interval vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad) şi Arieş (judeţul Alba).

Acelaşi cod va fi valabil miercuri, între orele 6.00 şi 18.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega (judeţul Timiş) şi Timiş (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş).

”Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Satu Mare, Maramureş şi Bihor. Deoarece există riscul cresterii rapide a nivelului apei, se recomandă vigilenţă sporită în cazul desfaşurării unor activităţi expuse la inundaţii”, a transmis INHGA.

 

Citește și Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Unde şi când vine iarna în România