Val de CONTROALE în Portul Constanţa, după explozia din Beirut. Zeci de TONE de azotat de amoniu, depozitate lângă oraş

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu, substanţa care a provocat explozia devastatoare din Beirut, sunt depozitate în Portul Constanţa. Cea mai mare parte din cantitate este stocată în zona de nord. Administraţia Porturilor Maritime (APM) avertizează că toţi operatorii care manipulează substanţe periculoase trebuie să aibă un plan de securitate aprobat de ISU.

RomaniaTV.net
13 aug. 2020, 08:57
Val de CONTROALE în Portul Constanţa, după explozia din Beirut. Zeci de TONE de azotat de amoniu, depozitate lângă oraş

„Toţi operatorii care manipulează mărfuri periculoase în portul Constanţa, categorie în care se încadrează şi azotatul de amoniu, au obligaţia întocmirii unui plan de măsuri de securitate aprobat de ISU privind manipularea, depozitarea şi transportul acestor tipuri de mărfuri”, au transmis reprezentanţii APM într-un comunicat.

Azotatul de amoniu este folosit preponderent în industria producerii de îngrăşăminte chimice. Depozitarea produsului chimic trebuie realizată în condiţii speciale ferit de foc, în cantităţi limitate în funcţie de concentraţia de azot, culoare de acces între stive, ferit de materiale incompatibile (combustibili, lubrifianţi, pulberi metalice).

APM precizează că în evidenţele CN Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa există 5 operatori care efectuează operaţiuni de încărcare / descărcare şi depozitare temporară a acestui tip de marfă.

„Acest tip de marfă este stocat în magazii specializate certificate în acest sens de ISU. Astăzi, 13 august 2020, sunt stocate 25.952 tone azotat de amoniu în portul Constanţa”, notează sursa citată.

  • 4.908 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Schenker (Constanta Sud), urmând să plece în următoarele 2 săptămâni în tranzit in Ungaria;
  • 17.521 tone de azotat de amoniu sunt depozitate in magazii certificate la Chimpex (in zona de nord a portului Constanta);
  • 3.523 tone de azotat de amoniu sunt depozitate la Midia International (in zona Midia a portului Constanta).

ECONOMICA.NET: Constanţa depozitează o cantitate dublă de azotat georgian față de cea care a explodat în Beirut

De la începutul anului 2020 până în prezent, s-au operat în portul Constanţa 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime şi fluviale, o cantitate normală şi medie în raport cu cantităţile operate în ultimii cinci ani, precizează reprezentanţii APM.

„Toţi operatorii ce au operat acest tip de marfă îndeplinesc condiţiile de siguranţă impuse, conform ISU. Ultima navă cu azotat de amoniu a fost operată în data de 17 iulie 2020”, a mai anunţat Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA.

Exploziile din Beirut, noi detalii din anchetă. 16 funcţionari ai portului au fost reţinuţi

Cel puţin 158 de persoane au murit, iar alte aproape 6.000 au fost rănite în explozia produsă în zona portuară din Beirut din cauza a 2.000 de tone de azotat de amoniu. Aproape 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe în urma deflagraţiei, iar daunele sunt estimate la 15 miliarde de dolari (12,7 miliarde de euro).


loading...