Val de cutremure în România. INFP, anunţ alarmant: „Trebuie să ne obişnuim, au legătură cu Turcia”

Cutremurul de luni seară este primul de această amploare în zonă, în ultima jumătate de secol, spun cei de la Institutul pentru Fizica Pământului.

23 mai 2023, 23:28
Val de cutremure în România. INFP, anunţ alarmant: „Trebuie să ne obişnuim, au legătură cu Turcia”

Val de cutremure în Arad. Seismul de luni seară a fost urmat de 12 replici. Un cutremur cu magnitudinea de 4,7, produs în Arad, urmat de altul de intensitate apropiată și 12 replici, i-a îngrijorat pe românii din vestul țării. Seria seismelor a început luni seară și a continuat până marți. Marţi, la ora 19:15 s-a produs un nou cutremur în aceeași zonă, cu o magnitudine de 4,1.

Citește și VIDEO Cutremur după cutremur în România, s-au simţit puternic: „Au ieşit toţi vecinii de frică, eu credeam ca îi de la băutură”. Se schimba harta seismică, Vrancea a intrat în hibernare

Până acum nu au fost raportate pagube și victime. Cutremurul de luni seară este primul de această amploare în zonă, în ultima jumătate de secol, spun cei de la Institutul pentru Fizica Pământului.

Era ora 20:46 când pământul s-a zdruncinat prima dată în Arad. Seismul, produs la 13 kilometri adâncime, a avut magnitudinea de 4,7 și a fost însoțit, spun unii localnici, de un vuiet care le-a dat fiori.

Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a vorbit despre cutremurul din Arad, despre care a spus că, cel mai probabil, are legătură cu seimele din Turcia.

Seismologul a spus că trebuie să ne obișnuim cu numărul mare de cutremure, iar cel înregistrat recent în zona Arad pare să fie influențat de cutremurele care au avut loc în Turcia.

Județul Arad, zguduit de un nou cutremur. Ce magnitudine a avut și unde s-a mai resimțit
Da, cred că trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci și da, trebuie să ne obișnuim.”, a spus Mihai Diaconescu la Antena3.

„Zona respectivă este o zonă cunoscută din punct de vedere seismic dar acolo nu se produc cutremure în mod curect.”, spune şi Constantin Ionescu, Director INCDFP.

Potrivit catalogului cutremurelor, în ultimele 200 de ani, în Arad s-au înregistrat cel puțin patru cutremure cu magnitudinea peste 5 – ultimul în 1978.