Val de ninsori abundente și viscol în următoarele zile. Elena Mateescu, directorul ANM: ”În weekend este posibil să consemnăm lapoviță și ninsoare nu numai în zona montană înaltă, ci și în zonele mai joase de relief”

Alertă de fenomene meteo severe, sunt ninsori abundente în mai multe zone. Zăpada s-a depus deja pe carosabil, în special în zonele montane, iar drumarii acționează de câteva ore. În alte județe meterorologii anunță ploi și ceață.

22 nov. 2023, 12:09
Val de ninsori abundente și viscol în următoarele zile. Elena Mateescu, directorul ANM: ”În weekend este posibil să consemnăm lapoviță și ninsoare nu numai în zona montană înaltă, ci și în zonele mai joase de relief”

Vremea se răcește și precipitațiile – ninsori la munte și lapoviță și ninsori în restul teritoriului –  vor cuprinde întreaga țară. La munte ninge deja de ore bune și s-a depus deja strat de zăpadă. Pe DN 67C, între Novaci și Rânca, drumarii au intervenit cu două autoutilaje cu lamă și material antiderapant.

Citește și: Sfârșitul lunii noiembrie aduce primii fulgi de zăpadă în București. Meteorologii AccuWeather au actualizat prognoza meteo în România

Joi cerul va fi temporar noros şi vor fi precipitaţii slabe, pe arii restrânse la munte şi izolat în centrul şi nordul teritoriului. Acestea vor fi mixte la munte şi în nord-vest şi predominant sub formã de ploaie în rest. Izolat vor fi posibile depuneri de polei. Vântul se va intensifica la munte şi, mai ales în Carpaţii Orientali, la altitudini mari, rafalele vor depãşi 80…90 km/h, iar în rest va sufla slab şi moderat, cu intensificãri pe arii restrânse şi la viteze mai mici. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 10 grade. În București, temperatura maximã va fi de 8…9 grade, potrivit ANM.

Vineri, valorile termice vor creşte faţã de intervalul anterior în toate regiunile, iar în sud şi est se vor situa peste normele caracteristice perioadei. Cerul va fi temporar noros şi se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea vor fi mixte în zona montanã, predominant sub formã de ploaie în nord şi centru şi ploi în celelalte regiuni. Pe alocuri se vor acumula cantitãţi de apã mai însemnate şi vor fi condiţii de polei sau gheţuş. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri mai ales ziua la munte, unde pe creste vor fi rafale de peste 70…80 km/h şi pe alocuri în rest, dar la viteze mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 grade în Maramureş şi estul Transilvaniei şi 16 grade în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -3 şi 8 grade. Izolat va fi ceaţã.

Citește și: Şefa ANM anunţă urgia! Vreme extremă în România: cât de mult scad temperaturile la finalul săptămânii

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, spune că sâmbătă și duminică temperaturile vor scădea semnificativ.

”Vom consemna o răcire semnificativă cu doar 2 până la 9 grade Celsius la nivelul maximelor, iar duminică chiar maxime mai coborâte, de -5 până la 5 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

„Valori ale cantităților de precipitații sub formă de ploaie în zonele joase de relief, 15…20 de litri, în timp ce la munte vorbim de ninsori predominante asociate și cu intensificări ale vântului și cu rafale de 80-90 km/h.

În weekend este posibil să predomine, în cea mai mare parte a țării, precipitațiile și să consemnăm din nou lapoviță și ninsoare nu numai în zona montană înaltă ci și în zonele mai joase de relief”, a mai spus directorul ANM.