Val de restructurări în noul an. Ce companii de stat ar putea să reducă personalul în 2016

Anul 2016 ar putea aduce un val de concedieri în companiile de stat. Din cauza datoriilor uriaşe pe care le au, Guvernul a cerut managerilor să vină rapid cu un plan de redresare. Mai exact au cerut şefilor să reducă datoriile cu 15% numai în acest an, potrivit România TV.

07 ian. 2016, 14:58
Val de restructurări în noul an. Ce companii de stat ar putea să reducă personalul în 2016

Pe lista neagră a Guvernului se află companii din toate sectoarele. În topul datoriilor nechitate sunt firmele din energie ale statului. Complexul Energetic Hunedoara, aflat în pragul falimentului, avea arierate de 615 de milioane de lei la finalul lunii noiembrie, în timp ce societatea Elcen înregistra datorii de aproape 400 de milioane de lei (Elcen Bucureşti – 374 milioane lei, iar Elcen Constanţa – 213 milioane lei), potrivit România TV.

Citeşte şi: Povestea tristă a unui român bătrân, fost inginer IT. Ce a ajuns omul să facă pentru a supravieţui

Guvernul nu vrea să-şi asume direct deciziile de concediere, dar este dispus să plătească generos directorii care îşi asumă restructurarea.

„La nivelul Guvernului nu trebuie sa iei decizii de micromanagement. De aceea există administratori, de aceea îi selectăm şi îi plătim. (…) În consecinţă ei trebuie să-ţi asume şi să ia decizii. Dacă transferă decizia de micromanagement la Guvern, facem degeaba întregul proces”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt Dan Suciu.

Şi companiile din domeniul transporturilor rămân înglodate în datorii. CFR marfă Şi CFR Călători aveau împreună în urmă cu o lună datorii neachitate de aproape 800 de milioane de lei, iar CNADNR – 158 milioane de lei.

Vremuri grele se anunţă şi pentru societăţile din domeniul apărării. Pe lista neagră a guvernului se află companii precum Uzina Mecanică Orăştie (datorii de 275 milioane de lei), Romaero (datorii de 175 milioane de lei) şi Avioane Craiova (datorii de 113 milioane de lei) care trebuie să reducă masiv datoriile în acest an. În următoarea lună, directorii trebuie să vină cu soluţii de restructurare.