Vâlcea, al treilea judeţ în care masca va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate. Unde trebuie purtate şi mănuşi

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea a decis miercuri că purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile aglomerate din tot judeţul. Hotărârea vine în condiţiile în care autorităţile din Argeş şi Dâmboviţa au impus obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. De asemenea, la nivelul judeţului Prahova, autorităţile iau în calcul să ia o astfel de măsură, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 10:55
Vâlcea, al treilea judeţ în care masca va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate. Unde trebuie purtate şi mănuşi

La solicitarea prefectului Tiberiu Costea, membrii CJSU Vâlcea au adoptat o serie de noi măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus (SARS-CoV-2) în județ, în condițiile creșterii numărului de cazuri de persoane confirmate pozitiv în ultimele săptămâni.

„În ultimele zile a fost o explozie a numărului de persoane depistate pozitiv pe raza judeţului Vâlcea în câteva centre, dar şi intracomunitar. Asta ne-a determinat să nu stăm prea mult pe gânduri şi să luăm această măsură pentru a putea ţine sub control cât de cât răspândirea noului coronavirus.

Toate persoanele din judeţul Vâlcea, inclusiv cele aflate în tranzit, sunt obligate să poarte mască de protecţie în spaţiile deschise aglomerate unde nu se poate asigura o distanţare socială”, a declarat Tiberiu Costea, prefectul judeţului Vâlcea, în direct, la România TV

Astfel, purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din tot județul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, piețe agro-alimentare, ștranduri, piscine, gări, autogări, stații de transport în comun etc. De asemenea, în spațiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse și mărfuri este obligatorie și purtarea mănușilor de protecție.

„În spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează produse şi mărfuri se vor purta inclusiv mănuşi de protecţie. Se poartă mai rar mănuşile, dar punând mâna mai multe persoane pe marfă, riscul de răspândire a SARS-COV-2 este mult mai mare”, a afirmat prefectul judeţului Vâlcea.

Noua procedură pentru identificarea pacienţilor pozitivi la COVID

Totodată, a fost stabilită și adoptată o nouă procedură operațională privind identificarea și traseul pacienților pozitivi asimptomatici SARS-CoV-2, în conformitate cu O.M.S nr. 1321/2020 pentru aprobarea planurilor privind aplicarea măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit acesteia, confirmarea afecţiunii COVID-19 se face prin identificarea ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate, toate persoanele diagnosticate pozitiv (simptomatice și asimptomatice) urmând să fie transportate, prin solicitare la SNUAU – 112, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, pentru a fi evaluate prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, se va decide internarea lor ulterioară în spitale de faza I, a II-a, suport sau în unităţi de izolare şi tratament.

Pacienții pozitivi asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc din unitățile de izolare și tratament pot fi externați după 48 de ore de la internare, la cerere, după o evaluare clinică și paraclinică efectuată de către medicul curant din unitatea sanitară, ce emite o recomandare pentru izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării, conform voceavalcii.ro.

Dâmboviţa, al doilea judeţ după Argeş care impune purtarea obligatorie a măştilor pe stradă. Explicaţiile prefectului

Transportul pacienților pozitivi SARS-CoV-2 se va face, atât la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, cât și către celelalte spitale suport din județ, cu autospeciale aparținând I.S.U. Vâlcea și S.A.J. Vâlcea, în funcție de capacitate.

Transportul pacienților asimptomatici, externați la cerere, către domiciliu sau locația declarată se va efectua cu mijloace proprii, cu respectarea măsurilor de prevenire și răspândire a COVID-19 (mască și mănuși) sau cu autospeciale aparținând I.S.U. Vâlcea și S.A.J. Vâlcea, pentru cei care nu pot să-și asigure în mod individual transportul.

Evidența persoanelor pozitive externate și a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu va fi ținută, pe baza datelor primite de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, de către primăriile pe raza cărora acestea se află, administrațiile publice locale având și obligația să acorde sprijin în procurarea și livrarea hranei și, dacă este cazul, tratamentului, pentru acele persoane care se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea lor. Cheltuielile în acest sens urmează să fie suportate din bugetul Ministerului Sănătății.

De asemenea, administrațiile publice locale trebuie să asigure dezinfecția scărilor de bloc unde domiciliază persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Monitorizarea medicală a persoanelor asimptomatice externate, cât și a celor aflate în carantină sau izolare la domiciliu se va face de către medicul de familie.

La solicitarea Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri din județ care a dus la atingerea capacității maxime de internare în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean (la data de 29.07.2020 erau internați 73 de pacienți în condițiile în care în secția are 68 de paturi), a fost propusă includerea în rețeaua COVID și a spitalelor din Brezoi și Drăgășani, pentru preluarea pacienților pozitivi asimptomatici.

Primul judeţ în care masca devine obligatorie inclusiv pe stradă. Decizia se aplică şi copiilor de peste 5 ani


loading...