Valeriu Gheorghiţă: 5% din populaţie nu dezvoltă anticorpi la coronavirus

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat în cadrul conferinţei de presă de marţi, 9 martie, că aproximativ 5% din populaţie nu dezvoltă anticorpi la coronavirus.

09 mart. 2021, 17:01
Valeriu Gheorghiţă: 5% din populaţie nu dezvoltă anticorpi la coronavirus
Valeriu Gheorghiţă: 5% din populaţie nu dezvoltă anticorpi la coronavirus

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că aproximativ 5% din populaţie nu dezvoltă anticorpi nici după boală, nici după vaccin.

Valeriu Gheorghiţă: 5% din oameni nu dezvolta anticorpi

„Exista persoane, aproximativ 5% din oameni, care sunt non-responderi, nu dezvolta anticorpi nici dupa boala naturala si nici dupa vaccin, orice am face. Sunt lucruri care tin de biologia fiecarui organism in parte”, a declarat coordonatorul Campaniei de Vaccinare în cadrul conferinţei de presă de marţi, 9 martie.

Citeşte şi Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm

Cât timp oferă imunitate vaccinurile anti-COVID-19?

Coordonatorul campaniei de vaccinare

anti-COVID-19 a precizat că nu există o perioadă „dovedită ştiinţific” în care cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 folosite în România – Pfizer, Moderna și AstraZeneca – oferă imunitate, dar specialiştii estimează că „cel puțin un an”.

Valeriu Gheorghiță mai spune că în perioada următoare „companiile Pfizer și Moderna urmează să facă studii de siguranță și de imunogenicitate legate de administrarea celei de a treia doze de vaccin tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi și atunci va trebui să acoperim din punct de vedere vaccinal și acele tulpini noi. Această nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală, cu două doze de vaccin”.

Şi Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, a spus că imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid poate dura până la opt luni de zile.

„La acest moment, ştim cu cât creşte timpul. Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte. Deci în acest moment în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună ”atenţie că a scăzut” şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine că imunitatea durează 3 ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înţeles urmează să fie testaţi periodic timp de doi ani cel puţin”, a declarat Arafat.