Valeriu Gheorghiță, adevărul despre valabilitatea serului Moderna: „1,6 milioane de doze de vaccin se vor supune reglementării de extindere a perioadei de valabilitate”

Valeriu Gheorghiță a declarat în cadrul unei conferințe de presă că perioada de valabilitate a serului anti-Covid al companiei Moderna a fost extins la nouă luni.

16 dec. 2021, 13:28
Valeriu Gheorghiță, adevărul despre valabilitatea serului Moderna: „1,6 milioane de doze de vaccin se vor supune reglementării de extindere a perioadei de valabilitate”

Valeriu Gheorghiță a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că perioada de valabilitate a vaccinului anti-Covid de la compania Moderna, a fost extinsă la nouă luni.

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19 a mai precizat că aproximativ 1,6 milioane doze de vaccin se vor supune reglementării de prelungire a perioadei de valabilitate.

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: „Va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”

„Pe 8 decembrie, EMA a autorizat variaţia care include extinderea perioadei de valabilitate a vaccinului de la compania Moderna – de la 7 la 9 luni. Şi acest vaccin de la Moderna va avea perioada de valabilitate de nouă luni, în aceleaşi condiţii de depozitare la o temperatură de -20 de grade pentru toate loturile care se vor produce din 8 decembrie înainte.

În acelaţi timp, EMA a autorizat şi exinterea retroactivă a perioadei de valabilitate pentru loturile care au fost produse până la data de 8 decembrie, dar care au fost stocate în permaneţă la regimul de temperatură de -25 şi – 15 de grade, care nu au ieşit din lanţul de frig de -20 de grade. În România sunt circa 1,6 milioane de doze de vaccin care se vor supune acestei reglementări de extindere a perioadei de valabilitate.

Valeriu Gheorghiţă, mesaj pro vaccinare în limba romani. Regele romilor a reacţionat: „Parlamentul a ajuns ca o şatră” VIDEO

Aceste loturi de vaccin au deja data de valabilitate inscripţionată, aşa încât această extensie a perioadei de valabilitate nu se va regăsi extinsă pe flacon, pentru că nu se poate din punct de vedere tehhic să se reeticheteze aceste flacoane, pentru că înseamnă o întrerupere la lanţului de frig. Toate aceste modificări, extensii ale perioadei de valabilitate vor fi efecutate în registrul de vaccinare şi pe adeverinţa de vaccinare se va regăsi data corectă.

Pe 13 decembrie, au fost recepţionate în România 31.200 de doze Astrazeneca. Ele au fost deja distribuite până pe 15 decembrie în toate centrele regionale de depozitare.” a explicat Valeriu Gheorghiță.