Valeriu Gheorghiţă: Aproape 400 de români vaccinați împotriva coronavirusului au murit în valul III

Circa 3,3% din românii care au murit erau vaccinați. Din 11.489 de romani care au murit in valul III dupa ce au fost confirmati cu noul coronavirus, 381 erau vaccinati.

17 aug. 2021, 15:00
Valeriu Gheorghiţă: Aproape 400 de români vaccinați împotriva coronavirusului au murit în valul III

Valeriu Gheorghiţă anunţă că aproape 400 de români vaccinați împotriva coronavirusului au murit în valul III (februarie-mai) după ce au fost testați pozitiv cu Covid-19, potrivit unui studiu prezentat marți de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare.

Cercetarea indică faptul că după 14 zile de la vaccinarea cu schema completă, scade de 14 ori riscul de deces, scade de 12 ori riscul de internare la ATI și scade de 10 ori riscul de infecție.

Protecția oferită de vaccinuri nu a fost însă completă. Astfel:

– Peste 7% din românii care s-au infectat erau vaccinați: 25.845 de români au luat coronavirus după ce au efectuat măcar prima doză.

– Peste 5% din românii spitalizate erau vaccinați. S-au înregistrat 3.901 astfel de cazuri.

– Aproape 4% din românii care au avut nevoie de terapie intensiva erau vaccinați, 189 de persoane fiind în aceasta situație.

– 3,3% din românii care au murit erau vaccinați. Din 11.489 de romani care au murit in valul III dupa ce au fost confirmati cu noul coronavirus, 381 erau vaccinati.

Valeriu Gheorghiţă prezintă raportul de eficacitate a vaccinului anti-Covid: „Vaccinarea scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-COV 2”
Doctorul Valeriu Gheorghiță a declarat referitor la riscul de transmitere a virusului COVID-19 că în momentul de față nu se știe cu adevărat care este riscul de transmitere real de la o persoană vaccinată care este testată pozitiv la o persoană nevaccinată. „Nu sunt în momentul de față suficiente date prin care să putem spune că într-adevăr o persoană care este testată pozitiv și vaccinată complet are aceeași rată bazală de reproducere a cazurilor, așa cum se întâmplă la persoanele nevaccinate”, a adăugat Valeriu Gheorgiță.

„Știm că există tabele care arată că încărcăturile virale atunci când vorbim de infecția cu varianta Delta sunt similare indiferent de statusul vaccinal, dacă persoana este sau nu este vaccinată. Ceea ce știm în schimb este că fereastra de contagiozitate este mai scurtă la persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă. Practic debarasare de virus se face mai rapid și formele clinice de îmbolnăvire sunt mult mai ușoare”, a declarat cooronatorul campaniei de vaccinare.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă marţi 544 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare bilanţ, din 20 mai. În ultimele 24 de ore, şase persoane au decedat. Numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în spital a trecut de 1.000, iar dintre aceştia 126 sunt la ATI.

Citeşte şi: Patru persoane au fost infectate cu varianta Delta, la Constanţa. Trei nu erau vaccinate anti-COVID

”Până astăzi, 17 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.088.053 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.050.342 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 544 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, anunţă autorităţile.

În Bucureşti sunt 109 cazuri noi de COVID-19, iar în Constanţa şi Timiş câte 23. Judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Prahova, Suceava şi Teleorman au între 10 şi 20 de cazuri. Judeţele Covasna şi Sibiu nu au raportat niciun caz nou.

Conferință de presă

Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV#ValeriuGheorghita #AndreiBaciu #CNCAV #RoVaccinare

Posted by Guvernul României on Tuesday, August 17, 2021