Valeriu Gheorghiţă prezintă raportul de eficacitate a vaccinului anti-Covid: „Vaccinarea scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-COV 2” GALERIE FOTO

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, au susţinut marţi o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat un studiu al eficienţei vaccinului anti-Covid.

17 aug. 2021, 14:55

Conform datelor prezentate de Valeriu Gheorghiţă, vaccinarea cu schemă completă (ambele doze, la vaccinurile care necesită şi rapel) scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-COV 2, de 12 ori riscul de spitalizare şi internare la ATI şi de 14 ori riscul de deces în urma infectării cu noul coronavirus.

„Unul dintre obiectivele importante este acela al eficientei, iar acum suntem pregatiti sa oferim date privind eficienta. Vom prezenta date referitoare la valul 3, de la inceputul lui februartie, pana la sfarsitul lunii mai.

Foarte probabil in următoarea perioada va creste numarul infectarilor cu varianta Delta. Vaccinarea este foarte simpla, venim cu echipe mobile in mediul rural, se vaccineaza la medicul de familie, cred ca datele prezentate sunt concludente, ramane doar sa ne vaccinam in numar cat mai mare.”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a prezentat raportul de eficacitate a vaccinări pentru perioada februarie-mai 2021

Datele de eficacitate prezentate:

Eficiența împotriva infectării:

vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 90,2%

vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 83,9%

vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 16,3%

Eficiența împotriva internării:

vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,8

vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 85,4

vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 67%

Eficiența împotriva internării în ATI:

vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,1%

vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – 80,5%

Eficienta vaccin anti-Covid

Citeşte şi: Patru persoane au fost infectate cu varianta Delta, la Constanţa. Trei nu erau vaccinate anti-COVID

El a mai afirmat că riscul de deces scade de 14 ori la persoanele vaccinate cu schema completă.
“Eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile pentru prevenirea deceselor este de peste 93% ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele care au fost vaccinate cu schema completă”, a menţionat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă: Aproape 400 de români vaccinați împotriva coronavirusului au murit în valul III

Coordonatorul campaniei de vaccinare a conchis că vaccinurile dau rezultate pozitive indiferent de forma de gravitate a bolii.  “Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19, scade de 12 ori riscul de spitalizare şi de internare în secţia de terapie intensivă şi reduce de 10 ori riscul de infecţie cu Sars- COV-2, asta însemnând teste pozitive ceea ce înseamnă indiferent de forma de gravitate a bolii”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.