Valeriu Gheorghiţă anunţă epuizarea locurilor pentru vaccinare din Bucureşti: „Au fost 18.000 de utilizatori pe minut”

Ministrul Sănătăţii, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri seară că locurile pentru vaccinare în etapa a doua s-au epuizat în Bucureşti, ceea ce ar însemna, teoretic, că persoanele care vor să se programeze trebuie să aştepte o perioadă de 20 de zile.

15 ian. 2021, 21:47
Valeriu Gheorghiţă anunţă epuizarea locurilor pentru vaccinare din Bucureşti: „Au fost 18.000 de utilizatori pe minut”

Valeriu Gheorghiţă a explicat, la Digi24 că programările se fac pe perioade de câte 20 de zile, astfel încât cei care au primit prima doză să aibă asigurat şi rapelul, dar a asigurat că în zilele următoare se va reevalua situaţia din Capitală, fiind posibilă o suplimentare a numărului de doze.

În timpul emisiunii în direct, fără ca Valeriu Gheorghiţă să fi fost anunţat în prealabil, a fost testat şi numărul de call center pentru programări. Dacă la primele două apeluri linia a fost ocupată, la a treia încercare a răspuns un operator, care a confirmat că, în mod normal, ar fi putut să programeze apelantul, dacă acesta nu ar fi fost un jurnalist care testa linia.

Valeriu Gheorghiță a indicat un număr de telefon de la call-center pentru a suna în încercarea de a face o programare: 021.414,44.25.

Dacă sunăm la call-center, în încercarea de a face o programare pentru o persoană care s-ar înscrie între cei eligibili la vaccinare în etapa a doua, operatorul va introduce datele în locul nostru în platforma de vaccinare și va face o programare.

Declaraţiile lui Valeriu Gheorghiţă:

„Da, se pot inscrie pana la maxim 10 persoane din familie. Va faceti un cont, simplu, fara sa fie nevoie de semnatura digitala, iar dupa aceea se introduc beneficiarii, sa zicem parintii, iar ulterior ii programati cu CNP, pentru a fi certificati că se califica in etapa a doua.

Se trec si numerele de telefon ale beneficiarilor, ca sa poata fi contactati, si alegeti un centru de vaccinare. Noi am inceput cu 300 de centre si acest numar va creste progresiv.

Acum o ora erau 18.000 de utilizatori pe minut, am vorbit cu directorul STS si mi-a spus ca este cea mai mare provocare din punct de vedere al unei platforme informatice. In prima ora erau alocate peste 100.000 de sloturi, deci peste 50.000 de persoane programate. De la ora 18:15 a devenit functionala platforma.

Ne asumam aceasta intarziere, pentru ca am spus ora 15, dar la ora aceasta platforma functioneaza normal, speram sa nu mai existe probleme.

Valeriu Gheorghiţă: În Bucureşti nu mai sunt sloturi. Vom reevalua situaţia în zilele următoare

Pentru persoanele peste 65 de ani, prima optiune este sa-i programeze un apartinator, a doua este prin medicul de familie, a treia este prin call center, a patra este directia de asistenta sociala.

La call center, in prima ora, erau cam 200 de apeluri in timp real. Sunt 5 linii pentru fiecare judet, circa 200 de persoane din reteua MAI, pregatiti de colegii din STS. Functioneaza de la 8 la 22. Vrem sa crestem la 400 de operatori si, la nevoie, chiar sa-l facem 24 de ore din 24.

Sigur ca sunt hopuri, insa ritmul in care decurg activitatile presupune sa ne adaptam si sa corectam din mers disfunctionalitatile, este o cursa contra-cronometru. A fost destul de complicata si etapa 1.

In situatia in care nu mai sunt locuri in Bucuresti, exista un numar de 20 de zile pana cand se pot face programari, pana la rapel, dar in urmatorele zile vom reevelua situatia. Noi trebuie sa programam in functie de numarul de doze.

In fiecare zi se vor elibera locuri. In Bucuresti avem 24 de puncte de vaccinare, deci undeva la 1500 de persoane zilnic. Noi am pus o limita de 600.000 la nivel national, pentru urmatoarele 20 de zile. In functie de numarul de doze, putem creste numarul de centre si de sloturi. Asta ca sa nu cadem in extrema cealalta, sa programam si sa nu avem doze. Depinde foarte mult de numarul de doze pe care il primim.

Pe site se poate vedea numarul de centre si numarul de locuri libere, inainte de programare. Daca acum nu mai sunt locuri, teoretic ar trebui asteptat 20 de zile, dar repet, vom reanaliza si vom putea eventual si redistribui, in functie de interesul pe zone.

Ne vom uita la toate judetele, la ritmul de programare, si in functie de numarul de programari vom redistribui dozele in zonele unde interesul este mare.

Exista un calendar de livrare, negociat de UE cu companiile. In cazul Pfeizer, pentru luna ianuarie aveam 150.000 de doze pe saptamana. Trebuie sa adaptam ritmul de vaccinare, astfel incat sa putem asigura si rapelul.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Amendă de 5.000 lei pentru medicul de familie care l-a vaccinat pe primarul unei localități din Călăraşi deşi nu avea dreptul