Valeriu Gheorghiţă: „Până acum s-au irosit 1.200 de doze. A trebuit să regândim planul de acţiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri seară că autoritățile au fost nevoite să regândească planul vaccinării după ce compania Moderna a anunțat că va scădea cu 20% livrările către România.

29 ian. 2021, 22:13
Valeriu Gheorghiţă: „Până acum s-au irosit 1.200 de doze. A trebuit să regândim planul de acţiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane”

Valeriu Gheorghiţă spune că dozele amânate de la livrare vor fi recuperate în cursul lunii februarie, dar nu există încă un calendar clar în acest sens.

”Vor fi continuate vaccinările în centrele de dializă și în centrele medicale rezidențiale. Am reevaluat disponibilitatea numărului de doze și am ținut cont de deficitul de 93.000 de doze de la Pfizer. A venit recomandarea să nu se decaleze rapelul și, în plus de asta, aveam informația că Moderna va diminua livrările pentru februarie cu aproximativ 20%.

Se estimează că vor fi recuperate în perioada următoare, din luna februarie, dar nu avem un calendar. Astfel că a trebuit să regândim planul de acțiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane care au făcut prima doză. În această situație ne permitem să vaccinăm 8000-9000 de persoane zilnic, la care se adaugă persoanele din centrele sociale rezidențiale și a celor din centrele de dializă. Avem 50% nivel de acoperire a persoanelor din aceste centre.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Gheorghiță a mai declarat că, de la începutul vaccinării, au fost irosite 1200 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă 0,2-0,3% din totalul vaccinurilor.

”Sunt 0,2-0,3% doze sunt irosite în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă 1200 de doze din totalul de la începutul vaccinării. Sunt doze care sunt nefolosite din mai multe motive: se sparge un flacon, s-a depășit timpul de stabilitate de 6 ore, la sfârșitul programului nu au fost persoane cărora să le administreze și altele”, a mai spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu au fost incluse în etapa a doua doar persoanele vârstnice şi cu boli cronice

„Este o discutie pe care am avut-o cu colegii mei inainte de elabotrarea strategiei. Este un model adoptat in toate tarile. Din punct de vedere al sanatatii publice, este la fel de importanta vaccinarea persoanelor care mentin economia. In plus de acest rol, aceste categorii sunt cele care transmit virusul, pentru ca sunt persoane active, care lucreaza in mari centre urbane, unde incidenta de transmitere este mult mai mare. Este important sa-i protejam pe cei activi, care raspandesc virusul, pentru ca vin in contact cu parinti, bunici, persoane vulnerabile.

Nu neg că se intampla (n.r. vaccinarea peste rand) dar este un fenomen care nu are un impact major asupra numarului de doze.”, a adăugat Gheorghiţă

Spania, Cehia, Germania, Italia au blocat campaniile de vaccinare din cauza întârzierilor livrărilor companiilor care fabrică vaccinurile COVID-19, a mai spus Gheorghiță. Alte state au accelerat vaccinarea și au uzat toate dozele din stoc, dar riscă să se confrunte cu probleme în momentul rapelului, a mai declarat acesta.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu: „Sunt mai mulţi pacienţi care erau încă la Terapie Intensivă, ceea ce înseamnă că încă au nevoie de ajutor vital. Sperăm ca numărul victimelor să rămână acelaşi”