Valeriu Gheorghiţă: „Până astăzi au fost vaccinaţi 9.394 de copii. Trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a terminat”

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a făcut noi precizări privind evoluţia campaniei de vaccinare în România.

08 iun. 2021, 14:04
Valeriu Gheorghiţă: „Până astăzi au fost vaccinaţi 9.394 de copii. Trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a terminat”

Valeriu Gheorghiţă a anunţat, marţi, în cadrul conferintei de presă de la ora 14:00 că pâna astăzi, 8 iunie, au fost vaccinaţi 9.394 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Valeriu Gheorghiţă: Cei mai mulţi copii s-au vaccinat în Bucureşti

„Pe 2 iunie a demarat activitatea  de vaccinare şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă  12 şi 15 ani. Până astazi au fost vaccinati 9. 394 de copii, cei mai multi fiind în  municipiul Bucureşti, 2315, urmat de Cluj, Ilfov şi Iaşi. Nu au fost raportate reacţii adverse. Franţa va incepe activitatea de vaccinare pentru aceasta grupă de vârstă pe data de 15 iunie, Germania şi Polonia au inceput pe 7 iunie, în Lituania va începe în luna iunie, Ungaria a început să vaccineze tinerii de la începutul lunii octombrie. La sfârşitul săptămânii trecute au fost organizate mai multe evenimente de tip maraton vaccinare, unde au fost vaccinate peste 44.800 de persoane.

Vaccinarea în cabinetele de medicină de familie se derulează la nivel naţional în toate judeţele. La acest moment vaccineaza peste 2324 de medici de familie, majoritatea sunt în urban. Din 8 mai, persoanele care doresc să se vaccineze au posibilitatea să se prezinte direct în centrele de vaccinare.  În momentul de fata domină numărul celor care se prezintă direct in centrele de vaccinare. Sunt 122 de spitale publice in care au fost vaccinate peste 2.000 de persoane.

Rata de acoperie vaccinală: Bucureşti este pe primul loc, 43,8 la sută, urmat de Cluj, Sibiu, Braşov, Timis, Constanta. La nivel naţional, media este de 25 la sută. Judetele cu cea mai mică rata de acoperire vaccinală sunt judetele Covasna, Bacau, Giurgiu, Botosani şi Suceava. Mentionez că in aceste judete rata de acoperire vaccinala a crescut „,  a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă anunţă noi maratoane de vaccinare

Gheorghiţă a declarat că se ia in calcul organizarea de noi evenimente de tip maratoane de vaccinare.

„Este important sa ne mobilizam cu totii. Exista in plan organizarea de noi evenimente de tip maraton în mai multe localitati. Este important ca in fiecare localitata sa exoste un numar critic de persoane vaccinate astfel incat să nu ne confruntăm cu o noua crestere de cazuri de covid. Este important ca acum sa ne pregatim cat mai bine pentru a evita un nou val de imbolnaviri. Trebuie sa intelegem ca pandemia nu s-a terminat. Înca avem cateva sute de cazuri zilnice în România. Trebuie să ne mentinem obiectivul de imunitate de grup de 50-70 la suta. Referitor la recompense, nu s-a luat o decizie privind acest demers. Oamenii trebuie sa inteleaga importanta vaccinarii din punct de vedere medical”, a precizat medicul militar.

Când se ajunge la pragul de 5 milioane de persoane vaccinate

„Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare in perioada urmatoare, probabil că în următoarele două-trei săptămâni, in functie de ritmul de vaccinare. Observam o tendinta de crestere pentru vaccinul johnson & johnson. De asemenea, se reorganizeaza multe activitati de vaccinare. Trebuie să tinem cont că localitatile care nu au o rata suficient de bună de vaccinare risca ca in perioada in care vom avea o crestere a cazurilor să intre în carantină. pioritatea noastra este sa ne uitam pe harta si sa mobilizam mult mai multe resurse astfel încat să reducem acest decalaj”, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul militar s-a declarat mulţumit de evolutia campaniei de vaccinare şi spune că doar cine nu vrea nu se vaccinează.

„Sunt multumit si le multumesc colegilor, am depus un efort important sa creem o structură care nu exista anterior. In momentul de fata doar cine nu vrea nu se vaccinare. Daca ritmul de vaccinare a scazut a fost pentru a scazut dorinta de vaccinare. Problema fundamentala este increderea oamenilor. Acest lucru nu se castiga peste noapte. Cred ca suntem intr-o situatie buna, as fi fost mai nemultumit daca stateam mai rau din punct de vedere epidemiologic. Avem un control epidemiologic bun, important este să nu lasam garda jos. Ne apropiem de 4,5 milioane de persoane vaccinate cu cel putin o doza” a mai declarat Gheorghiţă.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), 49.405 de persoane au fost vaccinate în total, dintre care 17.205 au primit doar prima doză. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 20 de reacții adverse.

Citeşte şi Radu Ţincu, studiul care dă peste cap toate teoriile: vom scăpa de vaccinarea anticovid

Potrivit ultimelor informații, la momentul de față 4.457.688 de români au fost vaccinați împotriva Covid-19 și au existat 16.264 de reacții adverse.

În ultimele 24 de ore, 380.232 de persoane au primit prima doză cu Pfizer, 35.978 au fost vaccinați cu prima doza din serul Moderna, 43.726 au fost vaccinați în primă etapă cu serul AstraZeneca.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi 202 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Până astăzi, 8 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.154 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.043.371 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 58 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.526. Dintre acestea, 295 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.024.302 teste RT-PCR și 1.235.570 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.949 de teste RT-PCR (10.858 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.091 la cerere) și 11.877 de teste rapide antigenice.

Citeşte şi Dan Barna cere sprijinul Bisericii pentru vaccinare. Luni au sosit în ţară aproape un milion de doze Pfizer