Valeriu Gheorghiță: România e pregătită să înceapă vaccinarea anti-Covid de pe 27 decembrie

România e pregătită să înceapă vaccinarea de pe data de 27 decembrie, a anunțat Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, la o întâlnire cu jurnaliștii.

17 dec. 2020, 09:19
Valeriu Gheorghiță: România e pregătită să înceapă vaccinarea anti-Covid de pe 27 decembrie

„România este pregătită, în momentul de faţă, pentru a începe vaccinarea anti-Covid pe data de 27 decembrie”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

România, pregătită să înceapă vaccinarea anti-Covid de pe 27 decembrie. El a mai spus că momentul va fi „istoric” în ambele variante – dacă va avea succes sau, „puţin probabil”, dacă nu va avea succes.

„În momentul de faţă Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte şase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziţionate (…) Capacitatea de stocare este de un milion şi jumătate de doze la Cantacuzino şi încă 200.000 de doze la centrele regionale”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Primele persoane vaccinate în România vor fi cele care fac parte din corpul sanitar din zece spitale COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a explicat că, pentru a acoperi 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze şase-şapte luni.

Mai mult, Valeriu Gheorghiță precizează că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici şi de circa de 50% la asistenţii medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.

România e pregătită să înceapă vaccinarea anti-Covid de pe 27 decembrie. Adeverinţe pentru persoanele vaccinate anti COVID-19

Persoanele care vor primi vaccinul anti-COVID-19 vor avea și o adeverinţă care va conţine data vaccinării, tipul vaccinului, seria şi lotul, spune şeful Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea: „E ca un fel de bilet de ieşire din spital”.

”Va fi un document medico-legal care va conţine data vaccinării, tipul vaccinului, seria şi lotul. Adeverinţa de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română şi engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieşire din spital”, explică Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a explicat și faptul că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiţionări sau restricţii.

Citește și Mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, returnate companiei. Pe timpul transportului, au scăzut cu mult sub temperatura recomandată