Valeriu Gheorghiță: „Un caz Delta generează alte 7. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine”

Valeriu Gheorghiță atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă tulpina Delta a coronavirusului. Medicul avertizează că imunitatea dobândită în urma infectării nu protejează îndeajuns împotriva variantei indiene.

01 iul. 2021, 14:03
Valeriu Gheorghiță: „Un caz Delta generează alte 7. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine”

Valeriu Gheorghiță a atras atenția, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Victoria, asupra riscului crescut de contagiune a tulpinii Delta. Medicul a precizat că vaccinarea este singura soluția care protejează împotria tulpinii indiene și că imunitatea dobândită în urma infectării nu este îndeajuns.

„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3-4 cazuri secundare. Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta. Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a declarat, joi, medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă: „Varianta contagioasă Delta va deveni reprezentativă şi în România”

Valeriu Gheorghiţă,

coordonatorul campaniei de vaccinare, a afirmat că răspândirea variantei Delta va deveni dominantă și în România. Totodată, Valeriu Gheoghiţă a mai spus că perioada sezonului cald creează mai multe oportunități pentru organizarea unor evenimente de vaccinare.

„Având această tulpină pe teritoriul României, în anumite cazuri chiar cu dobândire pe teritoriul țării, există evident toate premisele să devină dominantă. Un alt aspect important este perioada sezonului cald, perioada de vară, în care pot să fie organizate foarte multe evenimente de vaccinare. Aceste două luni sunt foarte importante pentru a asigura un acces cât mai ridicat la vaccinare. În sezonul rece este foarte probabil ca activitatea de vaccinare să se restrângă în centre fixe , în interior. Cred că este momentul oportun ca în liniște să ne putem asigura protecție pe perioada lunilor următoare. Se estimează la sfârșit de august început de septembrie o creștere a cazurilor și sperăm să nu fie o creștere importantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei emisiuni TV.